philPosle uspešno okončanog world music programa u junu, Ring Ring na Belefu će sada ugostiti tri poznata umetnika, koji se bave eksperimentalnom muzikom i videom, ovoga puta premijerno u Srbiji.


Fil Niblok, Katrin Liberovskaja I Al Margolis će nastupiti u Kino Sali Muzeja Istorije Jugoslavije u utorak 17. jula, sa početkom u 21 sat, uz besplatan ulaz.  Drugi performans koji je bio planiran da se odrzi u Atrijumu Narodnog muzeja dan kasnije, je nažalost otkazan, posto je glavna umetnica sprečena ozbiljnim porodičnim razlozima. 

Phill Niblock  je multimedijalni umetnik koji koristi muziku, film, fotografije, video i kompjutere. Njegova muzika je puna glasnih dugotrajnih tonova, ispunjena mikrotonovima, koja na instrumentima pobuđuje nove zvuke u prostorima gde se izvodi. Istovremeno film ili video prikazuju ljude tokom rada ili kompjuterski kreirane apstraktne slike. Legendarni kompozitor je i dalje aktivan u svojoj 79-oj godini. Već više od 40 godina komponuje i nastupa širom sveta. Od 1985. je direktor Experimental Intermedia Foundation u Njujorku, gde je bio angažovan još od 1968, a od 1973. je i producent  koji je organizovao izvodjenje preko 1000 performansa različitih umetnika. Ujedno je glavni urednik izdavačke kuće XI Records. 

Sličnu organizaciju je oformio u Gentu, Belgija “EI v.z.w. Gent”, radi pomoći umetnicima, koji tu dolaze na duže, da bi ostvarili svoje instalacije. Muzika Fila Nibloka se može naći na etiketama XI, Moikai i Touch. Njegovi  DVD-jevi sa  filmovima i muzikom su objavljeni za etiketu Extreme.

Katherine Liberovskaya je video/media umetnik bazirana u Montrealu i Njujorku. Počela je da eksperimentiše sa videom od 80-ih, praveći brojne video filmove, video instalacije i performanse koji su prikazivani širom sveta. Od 2001. njen rad je usmeren na saradnju sa kompozitorima i sound artistima najviše kroz žive nastupe u kojima se kombinuje video i zvučni performans, a najviše sa umetnicima kao što su Phill Niblock, Al Margolis/If,Bwana, Keiko Uenishi (o.blaat), Zanana,Hitoshi Kojo, Tom Hamilton, David Watson, Anne Wellmer, David First. Uz umetnički rad, bavi se organizovanjem i pripremom programa u Montrealu u Studiju XX i Espace Vidéographe, kao i u Experimental Intermedia I OptoSonic Tea seriji performansa u galeriji/klubu Diapason u Njujorku.

Al Margolis je još 80ih godina bio aktivan na Američkoj underground kasetnoj sceni preko svoje etikete Sound of Pig Music, i kao suosnivač etikete za eksperimentalnu muziku Pogus Productions. Pod umetničkim imenom If, Bwana od 1984. kreira muziku na granici izmedju spontanih zvučnih konstrukcija u studiju i organizovanih kompozicija. Trenurno Margolis radi kao direktor etiketa Deep Listening, XI Records i Mutable Music; svra bas u legendarnom punk/post-punk bend Styrenes  i nastavlja karijeru kao If, Bwana. Snimao je i nastupao sa Pauline Oliveros, Ione, Joan Osborne, Monique Buzzarté, Katherine Liberovskaya, Adam Bohman, Ellen Christi, Fred Lonberg-Holm, Jane Scarpantoni, Ulrich Krieger, David First, and Dave Prescott, izmedju ostalih.  

A Variation of Sets u izvođenju  Al Margolis (If, Bwana)/Katherine Liberovskaya/Phill Niblock
Deo 1.: Katherine Liberovskaya, live video i Al Margolis (If, Bwana), muzika 
Deo 2.: Al Margolis (If, Bwana) muzički performans
Deo 3.: Live Video - Katherine Liberovskaya, uz živi  mix audio materijala Fila Nibloka
U svom setu Niblok miksuje svoje materijale zasnovane na različitim terenskim snimcima. Istovremeno Liberovskaja miksuje video materijal sa Jitter/Max/MSP iz svoje bogate lične baze snimaka, nastalih u poslednjih 15 godina
Deo 4.: Muzika i Film (video) Fila Nibloka Muzika: Poure and Sethwork; Film: China88

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..