LP-DUO-01-bw-cmyk1LP DUO – Sonja Lončar i Andrija Pavlović će ekskluzivno za publiku Doma omladine Beograda 22. juna u 20h premijerno izvesti dela Džona Kejdža, jednog od najvažnijih kompozitora nakon Drugog svetskog rata. Beogradska publika prisustvovaće premijeri multimedijalnog regionalnog projekta “Da li volite Džona Kejdža?”, koji je osmišljen povodom stogodišnjice od kompozitorovog rođenja.

Nakon premijere u DOB-u, na jesen su planirana i izvođenja u Zagrebu i Ljubljani.

Džon Kejdž (1912 - 1992) važi za jednog od najvažnijih kompozitora u istoriji muzike, čiji je značaj za današnju muziku i umetnost neprocenjiv. On je bio filozof, pesnik, umetnik i pionir novih muzičkih i umetničkih formi - elektronske muzike, hepeninga, i do tada  nestandardnog korišćenja muzičkih instrumenata, pre svega klavira. Kritika ga smatra najuticajnijim američkim kompozitorom XX veka.

„Kroz svoj rad Kejdž istražuje nove načine slušanja zvuka i tišine. Muzika je za njega put otvaranja svesnosti svake individue i napretka duha celokupnog čovečanstva. On na pravi način povezuje kulturu i vrednosti Zapadne i Istočne civilizacije“. Na ovaj način opisuju rad Džona Kejdža Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji čine LP DUO. Njihov multimedijalni koncert u Domu omladine 22. juna predstavlja centralni deo beogradskog projekta. Tom prilikom, beogradskoj publici premijerno će predstaviti najznačajnija dela Džona Kejdža za 2 preparirana klavira – “Three Dances” i “A Book of Music”, njegova rana dela iz 40-ih godina XX veka, inspirisana Mocartom, Satijem i istočnjačkom muzikom.

“Džon Kejdž je u to vreme razvio pojam “prepariranog klavira”, stavljajući različite predmete (šrafove, gumice, novčiće, bambuse, i slično) u samu unutrašnjost klavira, između žica. Ovako pripremljen, klavir poprima zvuk istočnjačkih perkusionističkih ansambala”, objašnjavaju Sonja i Andrija.  Koncert će pratiti originalni tekstovi i video inserti u kojima Kejdž iznosi svoja zapažanja i razmišljanja o muzici i životu. Za vizuelni identitet koncerta zadužen je Igor Vasiljev, scenograf.

U okviru projekta “Da li volite Džona Kejdža?”, dan nakon koncerta, 23. juna u 18h, u DOB-u će biti organizovana tribina na kojoj će kompozitor Miroslav Miša Savić i pijanistkinja Nada Kolundžija održati predavanja, performans i čitanje Kejdža.

Ceo projekat LP duo realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, Centrom za Novu Umetnost Beograd, UK Parobrod, Muzičkim Biennalom u Zagrebu i Kinom Šiška Ljubljana uz podršku Američke Ambasade u Beogradu.

LP Duo je osnovan 2004. godine i jedan je od naših najuspešnijih kamernih ansambala. Čine ga pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji su završili master i doktorske studije klavirskog dua na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok (Nemačka). Tokom 2008. godine proglašeni su jednim od 8 najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju “Dranoff Miami 2 piano competition”. Zajedno su osvojili više od 40 internacionalnih nagrada i nastupali širom Evrope i u SAD. Oni kažu da im zajednički rad predstavlja veliko zadovoljstvo jer dele iste ili slične poglede na svet i na taj način svakodnevno napreduju.

“Sviramo mnogo različite muzike za dva klavira, a to je vrlo uzbudljivo, jer ne postoji mnogo ovakvih ansambala u svetu. Za nas muzika nema granica i žanrovskih određenja. Naš rad je posvećenički i uključuje svakodnevno višečasovno vežbanje. Uvek se trudimo da sve novo što otkrijemo na jednostavan način prenesemo i drugim ljudima kroz naše koncerte. To podrazumeva i upotrebu drugih umetničkih formi, videa i svetla, da bi se upotpunio muzički doživljaj. Tako će biti i ovog puta na koncertima posvećenim Kejdžu”, najavljuju Sonja i Andrija.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..