Tudor--Cage-fotoU organizaciji Kulturnog centra Beograda i Centra lepih umetnosti Guarnerius, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Stari grad, u četvrtak, 21. juna 2012. godine (od 19.30 do 24 časa), prostorije KCB-a, kao i plato ispred Centra, će biti mesto dešavanja više-medijskog projekta „IMAGINARNI PEJZAŽI DŽONA KEJDŽA“, koji proslavlja stogodišnjicu rođenja američkog kompozitora i Svetski dan muzike.


DŽON KEJDŽ (John Cage, 1912-1992), je bio vodeća ličnost u razvoju posleratne moderne umetnosti, a danas njegovo ime predstavlja sinonim za avangardu.

Naslovljen po kompozitorovom istoimenom ciklusu dela, multimedijalni projekat „Imaginarni pejzaži Džona Kejdža“, koji će biti predstavljen na Svetski dan muzike, ima za cilj da pokaže da je Kejdž već sredinom prošlog veka, istražujući celokupno zvučno polje, nagovestio da će čulo sluha postati vodeće čulo novog doba.

Program čije su autorke pijanistkinja Nada KOLUNDŽIJA i muzikološkinja Ivana MILADINOVIĆ PRICA, je zasnovan na kreativnoj montaži odabranih segmenata iz Kejdžovog opusa, sa ostvarenjima beogradskih kompozitora i dokumentarnim materijalom, koji svedoče o stvaralačkim odjecima Kejdžove eksperimentalne prakse u domaćoj umetnosti.

Program će se paralelno odvijati u različitim prostorima – galeriji Artget, izlogu Kulturnog centra Beograda, na Info pultu, kao i na platou ispred Centra.

Dok će u izlogu KCB-a celog dana biti emitovani filmovi o Džonu Kejdžu, program će u 19.30 na platou ispred KCB-a, otvoriti „Muzički cirkus“, u kojem će učestvovati svi koji se odazovu pozivu na zajedničko muziciranje.

U Info centru će biti otvorena virtuelna izložba „Kejdž u Beogradu“, autorke Ivane Miladinović Price, u galeriji Artget i u Info centru će biti održani multimedijalni koncerti po konceptu Nade Kolundžije, dok će program „Čitanje Kejdža“ u galeriji Artget, doneti predstavljane predavačke poezije Džona Kejdža, uz učešće Jovana Ćirilova, Bore Draškovića, Nade Kolundžije, Katarine Miljković, Miše Savića, Ivana Elezovića i drugih.

Posetioci galerije će moći da pogledaju i dokumentarni film Bore Draškovića Paradoks o šahu iz 1973. godine, dragoceno svedočanstvo o Kejdžovoj saradnji sa našim umetnicima.

Program „Imaginarnih pejzaža“ koji će trajati gotovo pet sati, čine i predstavljanja elektrorakustičnih kompozicija i video radova domaćih autora, on-line projekat za posetioce koji će nasumično birati muziku koju će slušati, kao i veb konferencija „Skype Cage“ u kojoj će učestvovati umetnici iz celog sveta.

Sve segmente programa sa satnicom, možete pronaći na sajtovima
www.kcb.org.rs i www.guarnerius.rs.

SLOBODAN ULAZ

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..