Vasilisa-Obradovic-fotoOvog vikenda, Centar lepih umetnosti Guarnerius će ugostiti dve mlade talentovane umetnice  – u subotu, 9. juna violinistkinju DUŠICU BLAŽENOVIĆ, a u nedelju, 10. juna pijanistkinju VASILISU OBRADOVIĆ.

Višestruko nagrađivana violinistkinja DUŠICA BLAŽENOVIĆ će se publici Guarneriusa predstaviti u subotu, 9. juna 2012. godine (20 časova), u okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu „FMU i Guarnerius nagrađuju“, koji su fakultet i naš Centar pokrenuli ove godine, sa idejom da studenti koji su na svojim katedrama izabrani za najbolje, kroz solističke koncerte u Guarneriusu, dobiju priliku da se predstave javnosti. Dušica je 2004. godine diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović, a 2010. godine je magistrirala u klasi prof. Marije Špengler. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija na FMU u Beogradu.

Na programu koncerta u Guarneriusu naći će se dela Dvoržaka, Debisija i Franka, koje će Dušica izvesti uz klavirsku saradnju Bojane DIMKOVIĆ, a ulaz na koncert je slobodan.

* * * * * * * * * * * * * * *
U nedelju, 10. juna 2012. godine, sa početkom u 19 časova, Guarnerius će ugostiti izuzetno darovitu 15-ogodišnju pijanistkinju VASILISU OBRADOVIĆ, koja se već više od decenije druži sa klavirom. Sa nepunih pet godina je upisala nižu muzičku školu, a sa jedanaest srednju i usledila su brojna priznanja, poput prve nagrade na takmičenju za mlade talente u Italiji i nagrada na međunarodnim takmičenjima u Atini, Parizu, Barletu, Goriciji...

Vasilisa se priprema za studije na prestižnoj školi Džulijard u Njujorku.

Za svoj premijerni susret sa publikom u Guarneriusu, mlada pijanistkinja je odabrala program sastavljen od popularnih kompozicija Baha, Mocarta, Šopena, Prokofjeva, Griga, Bramsa i Rahmanjinova.

Vasilisa Obradović je rođena 1997. godine u Kanadi. Počela je da svira klavir u četvrtoj godini kod prof. Milice Simić, a bila je đak muzičke škole “Josif Marinković”, u klasi prof. Maje Koljčicki. U sedmoj godini Vasilisa osvaja svoju prvu nagradu na takmičenju za mlade talente u Italiji. Slede nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima u Atini, Parizu, Barletu i Goriciji, kao i na nacionalnim takmičenjima u Beogradu, Šapcu, Smederevskoj Palanci...Iako je još uvek vrlo mlada, njena interesovanja se ne završavaju samo na solo muziciranju. Ona je aktivna kao kamerni izvođač, što potvrđuju rezultati ostvareni na dosadašnjim takmičenjima.

Poslednjih godina, zahvaljujući učešću na brojnim festivalima, ona dobija priliku da uči kod poznatih svetskih pedagoga, meću kojima su prof. Igor Laszko, prof. David Lively i prof. Bojana Zdravković.

Trenutno,Vasilisa se priprema za studije na prestižnoj školi Džulijard (Juilliard) u Njujorku.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..