DMK_najavaDani makedonske kulture u Beogradu je najznačajnija manifestacija makedonske zajednice u Srbiji. DODIR MAKEDONIJE u okviru trodnevnog programa sublimira i predstavlja elemente kulture Makedonaca, ističući vrednosti kulturne baštine ove zajednice. Negovanje elemenata folklora i tradicije, koji se prožimaju u ovovremenim okvirima, predstavlja bogatstvo multikulturalnosti Srbije.


Uspeh prošlogodišnje manifestacije podstakao je potrebu da ona preraste u tradicionalnu. I ove godine Dani makedonske kulture Dodir Makedonije odžaće se u Beogradu od 23 – 26. maja, povodom proslave dana sveslovenkih prosvetitelja Sv.Ćirila i Metodija.

Organizator i ovogodišnje manifestacije je udruženje Makedonaca u Beogradu Makedonium, u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije, Ministarstvom za spoljne poslove Makedonije, Ministarstvom kulture Makedonije i Nacionalnim savetom makedonske nacionalne manjine u Srbiji. 

Kroz izvorne makedonske pesme, tradicionalne instrumente, igre, mitološke običaje, književnost, pozorište i nacionalnu kuhinje...sa gostima iz Makedonije i Makedoncima koji žive u Srbiji,  posetioci će imati prilike da osete Dodir Makedonije.

Na svečanom otvaranju manifestacije u Akademiji 28, biće predstavljena makedonska tradicija kroz nacionalne nošnje, koje za ovu priliku stižu iz Velesa, nezaobilazna makedonska muzika, pesme i igre, koje se sa ljubavlju neguju na ovim prostorima. Manifestaciju zatvara autentični orkestar iz Štipa u restoranu Duga, gde će gosti u opuštenoj atmosferi degustirati makedonsku mastiku, žoltu, makedonska vina i igrati makedonsko oro.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..