Anna_BolenaOpera „Ana Bolen“, snimljena na sceni Bečke opere, biće prikazana u beogradskom i kragujevačkom bioskopu 16. maja. Opera „Toska“, u produkciji minhenskog Narodnog pozorišta, 15. maja otvara opersku predsezonu u bioskopu  „Vilin grad“ u Nišu.

Operska predsezona u bioskopima „Cineplexx“ u Beogradu i Kragujevcu nastavlja se  16. maja u 19 časova, kada će se prikazati visoko kvalitetan snimak Donicetijeve opere „Ana Bolen“, izvedene na sceni Bečke opere. Opera „Toska“ u produkciji minhenskog Narodnog pozorišta, koja je nedavno otvorila predsezonu u kragujevačkom bioskopu, otvoriće i opersku predsezonu u bioskopu „Vilin grad“ u Nišu, koji je član „Cineplexx“ porodice. Snimak ove Pučinijeve opere u niškom bioskopu biće prikazan 15. maja u 19 časova.


„Ana Bolen“ smatra se jednom od Donicetijevih najboljih opera, a bila je prvi kompozitorov  međunarodni uspeh. Ova opera je prva u Donicetijevoj trilogiji, koja se bazira na životu engleske kraljevske porodice Tjudor, na čijem su se dvoru isplele mnoge ljubavne intrige.
Opera ima veliki uspeh kod publike i kritike, a veličanstvena interpretacija najvećih operskih diva današnjice, Ane Netrebko i Eline Garanče, uspešno iznosi na pozornicu romantiku dela.  Bečka državna opera ponosi se ovom postavom koja se rasproda na početku sezone.
Opera „Toska“, inspirisana istoimenom dramom Viktoriena Sardua, svrstana je, uz „Boeme“, u najznačajniju operu Đakoma Pučinija. Smeštena u vreme borbi bonapartista i njihovih protivnika, opera objedinjuje kako političke, tako i ljubavne intrige. Karita Matila i Jonas Kafman u ulogama Toske i Kavaradosija dostojanstveno iznose snagu ovog dela.

U nastavku operske predsezone, ljubitelje klasike u bioskopima „Cineplexx“ i bioskopu „Vilin grad“ očekuje Verdijeva „Aida“ iz milanske Skale, koja će biti prikazana u junu, a u julu, kao poslednja u predsezoni, biće prikazana opera „Nabuko“, snimljena na sceni antičkog pozorišta Taormina na Siciliji. Prikazivanje ovih snimaka je uvertira za predstojeću opersku i baletsku sezonu direktnih prenosa iz prestižnih svetskih teatara, koja će početi u septembru.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..