Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa (1992) osnovan je na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora P. Ivanovića. Do danas, više generacija eminentnih umetnika činili su ovaj jedinstveni ansambl. Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i izvan nje. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha − od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora.

Srđan Sretenović (Bor, 1976) učio je violončelo u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi prof. Relje Četkovića, a zatim studirao na FMU u Beogradu, u klasi prof. S. Belić, gde je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Solo čelista je kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa sa kojim redovno nastupa u zemlji i inostranstvu. Godine 2011. izabran je i za direktora orkestra i od tada aktivno učestvuje u kreiranju politike i organizaciji koncerata Gudača. Jedan je od osnivača koncertne agencije Concertone, učestvuje u radu raznih 20 kamernih sastava, najčešće svirajući u duetu sa pijanistkinjom N. Hofman. Član je Ansambla za novu muziku Gradilište. Sarađivao je sa dirigentima D. Matić Marović i J. Dafovim; violinistima S. Milenkovićem, G. Nikolićem i V. Stanković; flautistom Lj. Jovanovićem, itd. Nastupao je kao solista sa orkestrom RTS-a, Orkestrom Vojske Srbije i sa horom Collegium Musicum. Redovno nastupa na domaćim muzičkim festivalima. Snimao je za radio i televiziju Beograd, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra i Muzikološko društvo Srbije. Radi kao docent na Katedri za gudačke instrumente na FMU Beogradu.

Dragan Đorđević je počeo da uči violinu po “Suzuki metodi” u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a potom se opredelio se za violončelo u klasi prof. R. Ćetkovica. Završio je FMU u Beogradu u klasi prof. Sandre Belić i postao solo čelista kamernog ansambla „Gudači Sv. Đorđa”. Nakon magistarskih studija na Guildhall školi za muziku i dramu u Londonu (gde je svirao u Londonskom simfonijskom orkestru i bio gostujući solo čelista Northern Sinfonije) usavršava se u Nemačkoj na Visokoj školi za muziku u Esenu u klasi prof. Young Chang Cho-a, potom kod M. Majskog, B. Pergamenčikova, K. Dejvisa, D. Takenoa, A. Fedorčenka, T. Kjunea, S. Apolina, V. Mendelsona kao i na kursevima kamerne muzike sa članovima Velindzer, Takač, Melos i Alban Berg kvarteta. Koncertira po mnogim zemljama, nastupa na festivalima, a bio je laureat mnogih međunarodnih i domaćih konkursa. Kao solista nastupao je sa Bergische Symfoniker, Beogradskom filharmonijom, Kammer Philarmonie Amade, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Plevenskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope, Simfonijskim orkestrom FMU, kamernim orkestrom Arte, sa Vojvođanskim simfoničarima, sa ansamblom SONEMUSSarajevo.

Sarađivao je sa umetnicima kao sto su S. Mintz, P. Skaltrop, I. Golan, T. Dun, L. Howard, J. Dafov, Dž. Adams, N. Radulović, M. Serbahov, M. Mincev, Hyo-Sun Lim, Young Chil Lee i mnogim drugim. Posvećen je i kamernoj muzici koju sa violinistima R. Simovićem, M. Petrovićem i violistom B. Kabadaićem izvodi kao kvartet Rubokon koji se posle niza uspešnih koncertnih turneja u zemlji i inostranstvu svrstao među vodeće kvartete u regionu. Član je ansambla Viva Cello iz Esena i kamernog orkestra Double Sens i gostujući solo čelista Simfonijskog orkestra Mariskog teatra. Predaje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Solisti: Dragan Đorđević, violončelo, Srđan Sretenović, violončelo


Koncert u znak sećanja na dragog profesora violončela Relju Ćetkovića


Program: I - A. Vivaldi: Simfonija Al Santo Sepolcro; J. Hajdn: Koncert za
violončelo i orkestar u C – duru, solista Dragan Đorđević
II - J. Hajdn: Koncert za violončelo i orkestar u D – duru, solista Srđan Sretenović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..