image003Na Mikser festivalu, koji se održava od 25. maja do 2. juna, širom beogradske četvrti Savamala, nastupiće više od šezdeset muzičkih izvođača iz zemlje, regiona i sveta. Biće zastupljeni različiti muzički pravci – od džeza do garažnog roka, kao i različite epohe u muzici – od retro zvuka 40-ih i 50-ih do savremene elektronske muzike.

Predstaviće se etablirani muzički izvođači paralelno sa neafirmisanim muzičarima, koji će put do brojne festivalske publike pronaći zahvaljujući konkursima koji su uspešno realizovani prethodnih meseci. Muzički, kao i ostali festivalski programi su besplatni.

Muzički program festivala će otvoriti Aleksandra Anja Đorđević, kompozitorka, pevačica i aranžerka iz Beograda, čija dela su izvođena na mnogim regionalnim festivalima, kao i u SAD, Austriji i Italiji. Sa kontrabasistom Vojinom Draškocijem učestvovala je u projektu Sinteza, a sarađivala je i sa Goranom Bregovićem kao aranžerka i pevačica. Anja je dobitnica Mokranjčeve nagrade 2002. godine za kamernu operu Narcis i Eho.

Izdvajamo nastup jednog od najcenjenijih bendova u regionu – Goribor, čiji zvuk se može okarakterisati kao mešavina trip hopa i bluza. Tekstove, koje potpisuje Aleksandar Stojković ST, pesniki frontmen benda, kritika opisuje kao emocionalno snažne, iskrene, beskompromisne i hrabre, a nasutpe Goribora kao specifično emocionalno, literarno i muzičko iskustvo.

Na Mikser festivalu će nastupiti i zagrebački elektro-pop-pank sastav Lollobrigida, jedan od najpopularnijih bendova na eks-Ju prostoru. Dobitnici su nagrade za 2010. godinu, the Best Regional Act of MTV Adria, a njihovi nastupi uvek donose nešto novo i uzbudljivo, jer su više od koncerta – Lollobrigida za publiku izvodi svojevrsni performans. Muzički uzori su im: Denis&Denis, Videosex, Sigue Sigue Sputnik, New Order, The Kills.

Iz Kelna dolazi Majkl Majer, jedan od najvećih autoriteta na nemačkoj elektronskoj sceni. Autor brojnih izdanja za Kompakt, čiji je vlasnik i osnivač, i serijala Speicher kao i kultnih Immer 1 i 2 miks albuma na kojima demonstrira svoj raskošni di-džej talenat. Majkl Majer je proglašen za najboljeg di-džeja prema oceni renomiranog veb magazina Resident Advisor, i to u konkurnciji sa velikim di-džej imenima kao što su: Richie Hawtin, Sasha, Ricardo Villalobos, Carl Craig i Danny Howells.

Mikser pred publiku dovodi i Danijela Milera, najuticajniju ličnost u istoriji tehnopopa. Kao izvođač (The Normal, Silicon Teens), osnivač i vlasnik Mute Records-a i kao producent (Depeche Mode, Yazoo, Fad Gadget), Miler je učestvovao u kreiranju najblistavijih trenutaka ovog žanra. Miler će nastupiti poslednje večeri festivala sa svojim DJ setom.

Na Mikser festivalu možete da osetite duh pariske andergraund dens scene uz di-džej nastup I: Cube-a, ili doživite jedinstveno muzičko iskustvo uz istambulski avangardni rok bend Replikas, čiji je već pravi album, snimljen 2000, doživeo ogroman uspeh i pobrao pohvale publike i kritike. Pored šest studijskih albuma poznati su i po nagrađivanoj filmskoj muzici. Replikas će se prvi put predstaviti ovdašnjoj publici na Mikser festivalu.

Očekuju vas još i koncerti kontroverzne Lady Jelene, čiji spotovi izazivaju veliku pažnju javnosti, francuski elektro-pop sastav Juno, beogradski dark vejv bend Kill Me Laser, Gabrijel Barlanga iz Barselone, poznatiji pod pseudonimom Undo, di-džej i producent, poznat po raznovrsnom muzičkom eksperimentisanju, a tu je i domaća DJ podrška: Brka, Tijana T, Flip, Brickwall Brigade, Ewox, Marko Milosavljević.

Novitet ovogodišnjeg Mikser festivala jeste program relizovan u saradnji sa Umbria džez festivalom, gde će nastupiti nekaljeni muzičari, nade džez muzike, učenici i studenti čiji je talenat i kvalitet ocenila i potvrdila najznačajnija savremena institucija za muzičke studije na svetu – Berklee college of Music. Posebnost ovogodišnjeg muzičkog programa jesu i nastupi u maniru Garage Fire! festivala koji okuplja garažne rokenrol bendove, čiju muziku odlikuju sirovost i iskrenost izraza koji je suštinski suprotstavljen vrednostima savremene muzičke industrije, a koji će pored internacionalnog garažnog zvuka binu ponuditi i mladim bendovima pobednicima konkursa Garage roll call, koji je sproveden u saradnji sa organizacijom Mikser.

Za retro muzički program, baziran na muzici 50-ih i 60-ih pobrinuće se zagrepčani Tomo Ricov, koji je ovakav tematski muzički program pokrenuo još 80-ih u kultnom zagrebačkom klubu Kulišić, i Robert Mareković, takođe DJ u Kulišiću i frontmen grupe Swingers. U istom maniru će se predstaviti i Billie & The Kids, takođe iz Zagreba.

Dis-patch je za ovogodišnji Mikser festival pripremio program pod nazivom Tri trećine (3/3), koji će kroz tri zasebna segmenta obuhvatiti više od dvadeset izvođača, koji će svoje umeće prikazati u ovidu koncerata i di-džej nastupa. A oni dolaze iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Nemačke, Velike Britanije, SAD i Kine. Od novih bas linija i bitova iz Londona, preko digitalnog dab zvuka i afričke muzike puštane sa kaseta, vrućeg pulsa južno-američkih favela ili indi i post-rok formacija, sve do alternativnih heroja beogradske klupske scene.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..