TVRDJAVA---Nis---Nisville_1Niš - prestonica kulture 2020





Nišville jazz festival, kao trenutno najjači reprezent evropskih vrednosti kulture grada Niša, pokreće inicijativu za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture 2020. godine. Organizacioni tim Nišville jazz festivala smatra da je to velika šansa kako Niša tako i šest okolnih gradova, i da ova ideja počiva na realnim osnovama, pogotovo zbog činjenice da  EU tu titulu nikada ne dodeljuje glavnim gradovima.

Nišville jazz festival će, osim početne inicijative, uložiti i sve svoje organizacione kapacitete i veliko iskustvo da pomogne i učestvuje u neposrednoj izradi, a kasnije i organizaciji kompletnog programa tokom perioda od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.

Ideja direktora Nišville jazz festivala Ivana Blagojevića je da u Nišu bude održano 366 programa (jedan dnevno), a da u okolnih 6 gradova bude organizovano po 52 programa ( po jedan nedeljno) – ukupno 312, što u ukupnom zbiru daje cifru od 678 programa u celom regionu. Okvirni budžet od 25 miliona evra bio bi najjača investicija u kulturi, i značajno bi unapredio sve kulturne insitucije grada Niša i regiona, a sam Nišville bi dobio značajne sadržaje - pored evropskog izdanja Nišville-a 2020 i atraktivni jazz muzej.

Naravno, zvaničnu inicijativu za Niš Evropskui prestonicu kulture 2020,  treba da uputi Grad Niš uz podršku lokalnih samouprava pomenutih gradova regije, pa Nišville jazz festival upućuje zvaničan poziv nadležnim institucijama da što pre formiraju Savet koji bi koordinarao ovu aktivnost.

Nišville jazz festival takođe poziva sve javne ustanove kulture, privatne produkcije, agencije i nevladin sektor čija su delatnost programi u kulturi, da ne samo podrže ovu aktivnost nego i da se aktivno uključe u rad Saveta, odnosno, da ponude svoje ideje i programe za evropsku prestonicu kulture 2020. godine – na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .  Svim zainteresovanim biće upućem poziv do kraja januara za formiranje savetodavnog tela koje će pripremiti predlog projekta za zvaničnu kandidaturu Niša kao evropske prestonice kulture 2020 godine.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..