Sanja-BizjakmalaDodela nagrade i Novogodišnji koncert - 3. januar 2012, Velika Dvorana Kolarčeve Zadužbine





Jedan od najvažnijih ciljeva i sigurno razlog osnivanja ArtLink -a je promocija mladih talentovanih umetnika. U cilju predstavljanja najboljih pojedinaca i dobijanja podrške za njihov dalji rad i napredovanje, ArtLink je ustavio nagradu. ArtLink najperspektivniji mladi muzički umetnik, 2005. godine i od tada je dodeljuje svake godine. Nagrada je u javnosti već prepoznata kao značajna i uključuje pored novčane, seriju koncerata, javnu promociju, izdavanje CD-a. ArtLink je svojim laureatima do sada omogućio  nastupe na značajnim Festivalima (Moricburg Festival), učešće u internacionalnim orkestrima i različitim projektima, kao i nastupe u zemlji i inostranstvu svake godine.

Stručni žiri sastavljen eminentnih umetnika i ličnosti iz muzičkog života bira mladog muzičkog umetnika koji je se posebno istakao svojim sjajnim nastupima, izvođenjima, nagradama i kritikama.

Ovogodišnji žiri u sastavu: kompozitorka Ivana Stefanović, Boško Radojković, direktor Gitar Art festivala, Mirjana Lazarević, glavna muzička urednica Kolarčeve zadužbine, Ljubiša Jovanović, profesor FMU, kopozitor Ivan Jevtić, čelista Nemanja Stanković i Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja i umetnička direktorka, ArtLink-a i doneo je odluku da nagradu ua 2011. godinu, godine dobije pijanistkinja Sanja Bizjak.

Sanja Bizjak, već potvrđeni talenat i poznata  kulturnoj javnosti iz svog dečijeg uzrasta, sada je mlada umetnica još uvek posvećena svom stručnom usavršavanju. Prestižna titula Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji treba da bude uz Sanju na njenom putu osvajanja koncertnih podijuma i da je u tome podrži.


Kao prvi u nizu koncerata koji nagrada donosi biće tradicionalni Novogodišnji koncert 3. januara, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u organizaciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.


Dosadašnji dobitnici nagrade i gde su oni danas:

2005. godine - Mirjana Rajić, pijanistkinja, danas angažovna kao predavač na Muzičkoj Akademiji u Drezdenu, nastupa sa umetnicima kao što su David Geringas, Jan Fogler, Pavel Berman i drugi
2006. godine – Stanko Madić, violinista, prva violina u Drezdenskom Staatskapelle orkestru, 3. nagrada na nedavno završenom violinskom takmičenju u Drezdenu
2007. godine -  Nemanja Stanković, čelo, trenutno na magistarskim studijama na Akademiji u Beču
2008. godine – Sara Vujadinović, klavir, najmlađi dobitnik nagrade, laureat mnogih takmičeja, student magistarskih studija na FMU
2009. – Natalija Isaković, violinistkinja, trenutno na poslediplomskim studijama na Muzičkoj Akademiji u Beču
2010. - Vojin Kocić, gitara, trenutno na studijama gitare u Cirihu



Sanja Bizjak, 1988.

Okružena muzikom od najranijeg detinjstva, Sanja Bizjak počela je  da uci klavir u svojoj šestoj godini u Muzičkoj školi « Kosta Manojlović » u Zemunu, gde je završila nižu i srednju školu. Uz prof. Zlatu Maleš, sa kojom je muzički odrastala do svoje 12-te godine, izuzetno brzo je napredovala i već sa osam godina izvodila Hajdnov koncert u D-duru u sali Kolarčeve zadužbine. Potom sledi niz solističkih koncerata, saradnja sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom iz Esena, iz Avinjona, Ukrajinskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Vojske Jugoslavije, Gudačima Svetog Đorđa, nastupi u Jugoslaviji, Rusiji, Francuskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj republici, Austriji, Italiji, Nemačkoj i Mađarskoj, kao i brojna snimanja za radio i televiziju u tim zemljama.

Iskustvo je sticala i na takmičenjima za mlade sa kojih se vraćala sa visokim priznanjima od kojih su najznačajnija prve nagrade u Bukureštu (Jeunesses musicales), Parizu (J.S.Bah i N.Rubinštajn), Košicama, druga nagrada u Novgorodu (S.Rahmanjinov), prva nagrada na takmičenju K.Černi u Pragu, druga nagrada na takmicenju »V.Horovic« u Kijevu 2003.g kao i prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Valensiji u maju 2010.

U 12-toj godini postala je  student Pariskog konzervatorijuma u klasi Žaka Ruvijea, kao najmlađa u svojoj generaciji i stipendista francuske vlade.  2004. završila je  studije u Parizu sa najvišom ocenom (Premier prix de piano) jednoglasnom odlukom žirija, da bi školovanje nastavila sa Aleksandrom Zacem na Akademiji u Gracu i Elisom Virsaladze u Minhenu. Usavršavala se sa uglednim muzicarima kao što su M. Burg, M. Presler, F. Radoš, I. Lasko, F. Gotlib, S. Počekin.

Sa sestrom Lidijom osnovala je  2002.g. klavirski duo koji sa uspehom nastupa na najznačajnijim festivalima kao sto su Proms u Londonu, Folle Journée u Nantu i u Tokiju, Roque d'Anthéron, Nohant, Piano aux Jacobins u Tuluzu, Bemus u Srbiji… 
2005.godine osvajile su  dve specijalne nagrade na takmicenju ARD u Minhenu i nastupale sa orkestrima kao sto su Francuski Nacionalni orkestar, Sinfonia Varsovia, Britten sinfonia, Kapitol iz Tuluza, orkestar iz Pikardije, Beogradskom filharmonijom i Vojvođanskim sinfoničarima, kao i sa Gudačima Svetog Đorđa.
2007. snimile su dva CD-a sa delima za klavirski duo za Fondaciju Mejer i program »Déclic« francuskog ministarstva kulture, a njihov prvi komercijalni disk posvećen delima Stravinskog za četiri ruke izaći će u januaru 2012. u izdavačkoj kući »Mirare«.

2006.godine Sanja je imala svoj prvi solistički koncert u renomiranoj pariskoj sali Auditorium du Louvre od kada nastupa na najznačajnijim festivalima u Evropi, Japanu i južnoj Americi.
Sanja je trenutno stipendista »Royal College of Music« u Londonu gde se usavrsava kod Dmitrija Aleksejeva.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..