Već drugu godinu zaredom inicijativa New Faces nastavlja da upire svetla na 10 talenata u nastajanju na regionalnoj muzičkoj sceni. Predvođena regionalnim showcase festivalima i konferencijama – Kontakt (Srbija), MENT Ljubljana (Slovenija), SHIP (Hrvatska) i PIN Music Conference (Severna Makedonija) – ova inicijativa ističe deset dinamičnih i motivisanih profesionalaca iz sveta muzičkog biznisa. Svi sa teritorije bivše Jugoslavije i svi mlađi od 30 godina, ovi pojedinci su značajno uticali kako na lokalni, tako i na širi muzički pejzaž regiona.

Inicijative poput New Faces 2024 igraju ključnu ulogu u pružanju mladim profesionalcima mogućnost umrežavanja i napredovanja u okviru regionalnog muzičkog prostora. Kako su artikulisali partneri inicijative, „muzička scena ne obuhvata samo izvođače na sceni, već i brojne saradnike iza kulisa, uključujući promotere događaja, novinare, izdavače, menadžere i razne skrivene učesnike u muzičkom biznisu“. New Faces 2024 su upravo deo te profesionalne ekipe.

Odziv na ovogodišnji konkurs, koji je zaključen u decembru 2023. godine, bio je veći od očekivanog. Bilo je više od 80 prijava. Partnerske konferencije su pažljivo odabrale deset najistaknutijih pojedinaca, koji će biti nagrađeni ulaznicama za regionalne konferencije i festivale, ekskluzivnim pristupom onlajn bazama podataka delegata i punim pokrićem troškova putovanja i smeštaja na partnerskim konferencijama u inostranstvu.

New Faces 2024 su:

• Nemanja Ćirić (organizator koncerata, promoter; Karmakoma Club; Beograd)
• Mirna Čupić (buking agent, organizator koncerata; KSET; Zagreb)
• Jovana Đokić (producent, novinar; Tanjug; Beograd)
• Staš Kramar (organizator; Nimaš Izbire Collective; Ljubljana)
• Katja Jukić (muzički novinar, PR; Tvornica Kulture, glazba.hr, JeboTon, Sea Star Festival; Zagreb)
• Ramona Monja Kochishka (organizator koncerata, koordinator, PR; Password Production; Skoplje)
• Milica Lazović (muzički novinar, PR; Kragujevac)
• Ismail Myrseli (koncertni promoter, buker, producent; Yugofuturism; Priština)
• Manca Ogrin (producent; SIGIC – Slovenian Music Information Center; Vrhnika)
• Ognen Stojanoski (producent; Password Production, Mladi za Skopje; Skoplje)

• NEMANJA ĆIRIĆ - Nemanja Ćirić je nezaustavljivi multitasker, koji kao organizator besprekorno odgovara na raznovrsne izazove. Programski je urednik, muzičar i producent live evenata. Prvobitno je bio promoter programa u KC Grad, ali je svoje sposobnosti nastavio da pokazuje u okviru muzičkog biznisa širom Beograda i regiona, organizujući smele koncerte u nekonvencionalnim prostorima poput AKAB Okretnica, Drugstore-a i Kvake 22. Od 2020. godine je deo tima koji organizuje Samit Nesvrstanih. Trenutno radi za novootvoreni klub u Beogradu, Karmakoma.

• MIRNA ČUPIĆ - Mirna Čupić je svestrana profesionalka duboko ukorenjena u hrvatsku muzičku i festivalsku scenu. Vodeći KSET-ov buking tim od 2021. godine, posebno se ističe u menadžmentu, pisanju projekata i organizaciji koncerata. Mirnino festivalsko iskustvo podrazumeva SHIP, Motovun Film Festival i Tam Tam festival, gde se pokazala kao vrsni hospitality i stage menadžer. 2022. godine Mirna se upustila u međunarodnu muzičku industriju kroz MOST Management Training Pillar i takođe pokazuje svoj muzički talenat kao gitaristkinja i vokal u bendovima Kaleido i Panakota.

• JOVANA ĐOKIĆ - Jovana je ambiciozna mlada žena koja pokazuje veliku strast prema muzici i svim njenim segmentima. Verujući da joj je mesto između reflektora i publike, diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, smer ,,Menadžment u kulturi i pozorišna i radio produkcija”. Jovana svoju kreativnu energiju usmerava u kreiranje događaja sa prepoznatljivim generacijskim potpisom, pokazujući svoju posvećenost inovacijama i kulturnom izražavanju. Trenutno svoje veštine pripovedanja iskazuje kao novinarka Tanjuga, gde nastavlja da istražuje fascinantan presek muzike, kulture i umetnosti komunikacije.

• STAŠ KRAMAR - Staš je bio aktivan u Ljubljani kao organizator i menadžer događaja, vodeći seriju događaja Štrom kao deo Nimaš Izbire kolektiva. Bio je domaćin više od 20 događaja sa izvođačima iz celog sveta. Dok je sticao diplomu multimedijalne produkcije fokusirane na menadžment događaja, stažirao je na raznim radio stanicama u Roterdamu, Berlinu i Bristolu, donoseći uspešne prakse i metode na regionalnu alternativnu scenu. Bavio se muzičkim novinarstvom, radio programom i produkcijom događaja na Radiju Študent, a bavio se i svim vrstama produkcije i realizacije događaja u prostorima kao što su Cankarjev dom Kulturno-kongresni centar, klubovi K4, Channel Zero, Gala Hala, Gromka.

• KATJA JUKIĆ - Katja je završila portugalski i hrvatski jezik i književnost. Muzička novinarka je postala nakon što je završila Malu školu Rock&Off novinarstva 2019. Počevši od Sound Reporta brzo je napredovala, pridruživši se Glazba.hr kolektivu u novembru 2021. Vođena strašću za muzikom, Katja je volontirala u KSET-u gde se bavila koncertnom produkcijom i scenskim menadžmentom. Godine 2022. preuzela je PR ulogu u zagrebačkoj Tvornici kulture, a kasnije je proširila svoj uticaj pridruživši se JeboTonu, nezavisnoj izdavačkoj kući. Zainteresovana za otkrivanje novih muzičkih talenata ostala je posvećena praćenju hrvatske i regionalne muzičke scene, posećujući koncerte i festivale, najveće radosti u njenom profesionalnom i privatnom svetu.

• RAMONA MONJA KOCHISHKA - Ramona radi kao PR i marketing menadžerka u Password Production-u, prihvatajući svoju privatnu vezu sa muzičkim carstvom kojeg je svojevremeno razmišljala da se oslobodi. Pored svoje menadžerske uloge, Ramona igra ključnu ulogu u koordinaciji festivala, lokacijskom menadžmentu, ali i kao asistentkinja na renomiranim projektima kao što su MakeDox, MTF „Vojdan Černodrinski“ i SHIP festival. Njene različite uloge odražavaju duboko ukorenjenu posvećenost dinamičnom svetu koji sada naziva domom.

• MILICA LAZOVIĆ - Milica Lazović se od malih nogu uključila u tokove muzičke industrije. Sa raznolikim iskustvom u volontiranju, podkastingu i organizovanju događaja, pronašla je svoju nišu u koncertima I festivalima, posebno iz perspektive promotera. Kao ambiciozna profesionalaka u muzičkom novinarstvu, Milica je posvećena kontinuiranom razvoju unutar industrije. Strast za muzikom podstakla je njeno interesovanje za razumevanje raznih oblasti industrije, koja se neprestano razvija. U želji da doprinese razvoju scene, vredno radi na tome da bude deo ekipe koja deli njen entuzijazam za muzičkim novinarstvom i koji ličnim pretenzijama I strastima daje važnu svrhu.

• ISMAIL MYRSELI - Ismail Myrseli, profesionalac u kulturi, promoter i umetnički delatnik sa sedištem u Prištini, još jedna je mlafa snaga u misiji razvoja kulturne scene regiona. Trenutno angažovan kao menadžer projekta u Nacionalnoj umetničkoj galeriji Kosova, Ismail aktivno sarađuje sa raznim mestima u Prištini, dovodeći umetnike iz zapadne i istočne Evrope preko međunarodne booking platforme „Yugofuturism“, sa sedištem u Roterdamu, Holandija. Specijalizovan za kuriranje različitih muzičkih i filmskih programa, Ismail neguje kulturne veze regiona i ostatka Evrope.

• MANCA OGRIN - Manca je strastvena u promovisanju slovenačke muzike i trenutno radi kao stručna saradnica u Slovenačkom muzičkom informativnom centru (SIGIC). Njena muzička priča započela je kada je radila kao saradnica na programima muzičko-pozorišnog festivala Cankarjada u klubu Zakon na Vrhniki, kao i festivala Poletje v bazenu. Nakratko se preselila u Prag, gde je ušla u sve tajne prodaje muzike u dinamičnoj filmskoj i reklamnoj industriji. Trenutno, kao saradnica u SIGIC-u, Manca predvodi projekat „Digitalni voz za slovenačku muziku“, sa posebnom posvećenošću u unapređenju domaće muzičke scene. Njena saradnja na evropskom projektu Europe in Sync posebno radi na negovanju međunarodnih veza. Manca je ostavila neizbrisiv trag svojim učešćem u ključnim projektima poput Music Slovenia, sa fokusom na angažovanje u okviru društvenih medija.

• OGNEN STOJANOSKI - Ognenov napredak od festivalskog entuzijaste u organizatora pokazuje njegovu veliku strast prema event industriji. Kao producent u Password Production-u, vodi računa o D festivalu, Taksirat festivalu i PIN konferenciji. Od organizovanja logistike do vođenja intervjua, Ognenov angažman obuhvata i druge festivale, uključujući MakeDox i FacesWithoutMasks, i proteže se na događaje kao što je Skopje Open. Pored festivala, aktivno radi na stvaranju mogućnosti za mlade umetnike kroz Youth For Skopje. Njegova posvećenost je posebno naglašena kroz posvećenost živopisnom svetu upravljanja događajima.





<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..