Podgorički bend Vrpca objavio je album prvenac koji se može poslušati na digitalnim platformama: Spotify, Deezer, iTunes, Soundcloud kao i na njihovom YouTube kanalu na linku >>. Vrpca je trojac koji čine : Braco Subotić (vokal), Miloš Pejović (gitara) i Danilo Pendo (bas), osnovan 2012. godine. Album prvenac nosi naziv “Oko Sfere“ i sadrzi devet pesama. Sniman je i realizovan u studiju STIVI u Spužu, pod producentskom palicom Stefana Pantovića. Gosti na albumu “Oko sfere” su Stefan Pantović (bek vocal, gitara i sint) i Ivan Ivanović (bubanj). Zarija Pavićević koji je svirao bubanj u bendu od osnivanja do leta 2020. godine, učestvovao je u stvaranju svih pesama, a na albumu je snimio pesme ,,Nikad dovoljno nije``, ,,Oko nje`` i ,,Podgoričanos``. 

Kroz angažovan tekst, muzika projekta Vrpca nosi prepoznatljivu finesu alter roka, sa jasnim uticajima ali sa svojim pečatom, gde je estetika ključni motiv za interakciju sa publikom. Ova skupina održava svoj izraz u vremenu najturbulentnijem od svih, prijemčiv svakoj duši koja hoda u bržem ili sporijem ritmu bilo kojeg grada.

Prvi nastup su imali na Sea Rock Festivalu 2013. godine u Kotoru gde su pobrali komplimente za energičan nastup. U novembru iste godine održali su unplugged svirku u Podgorici. Godinu dana kasnije objavljuju singl i spot za numeru ,,Hejt”. 2016. godine izlazi singl ,,Podgoričanos” i 2017. singl ,,Svaki dan”. U 2020. godini bend je objavio tri singla: ,,Nikad dovoljno nije”, ,,Oko nje” i ,,Srećan vječan” kao najavu za album ,,Oko sfere”, a posebno je zapažen njihov nastup kod Spomenika Partizanu borcu, koji je za vreme lockdown-a uživo prenošen na  YouTube kanalu Platform081.

Muzika koju Vrpca stvara nije vezana striktno za jedan žanr, što će slušaoci i sami primetiti. Može se reći dream pop, cross over, grunge, ambient, indie,  r’n’r ….. Najjednostavnije – alternative rock.

“Uokvirenost u jedan pravac sužava kreativni prostor, potrebno je razbiti formu koliko je moguće i uživati u procesu stvaranja pjesama. To je jedini način da se kroz eksperiment ode korak dalje razbijajući komfor zonu. Očekujemo da slušaoci pronadju sebe u porukama koje šaljemo, da ih naša muzika i lirika odvede u neki njima najprijatniji kutak gdje  prostor i vrijeme gube svoj opšti zakon.”- kazao je gitarista Miloš Pejović.
Ovaj podgorički trojac je kroz devet pesama koje čine „Oko sfere“ objedinio kritičko  - posmatrački osvrt na grad i društvo u kom živimo, ljubav – kao dominantni motiv većine pesama i ono esencijalno večno filozofsko pitanje – ko smo, odakle smo i koja je naša uloga na plavoj planeti u beskrajnom prostoru kojim smo okruženi. Kažu da je naziv albuma upravo nastao kao skup svih ovih elemenata.

„Mi ovu priču gradimo već izvjestan period. Ne bih ulazio u detalje vezane za vrijeme ili ikakve odrednice. Ove su pjesme sve doživljene, kako davno reče jedan velikan, isto pobornik rokenrol zvuka. Iako mi, bivajući asocijativni, svaki tren i svaki dan crpimo inspiraciju iz svega oko nas, pjesme su, ponavljam i naglašavam, doživljene i proživljene, dakle apsolvirane. Zakucane i postavljene. Sama track lista je storija koja slušaoca vodi na razna mjesta, možda i neka na kojima i nije sam bio ili koja je posjetio, makar astralno. Iz paralelne stvarnosti. Uživajući u zvuku, neopozivo. Oko čovjeka se i vrti sve a čovjek je u sferi i svojim okom posmatra i uvidja sve što se zbiva ili struji, što prolazi kraj njega kao i ono što ostaje sa njim. Zadržava se tu da bi nadalje pružalo snagu. Neosporno.“ – zaključio je frontmen benda Braco Subotić.

Album „Oko sfere“ se može poslušati na digitalnim platformama: Spotify, Deezer, iTunes, Soundcloud kao i na YouTube kanalu benda Vrpca na linku >>

 Fotograf Boško Purić

<<  Decembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne