slobodnazonaU ponedeljak ne propustite dva sjajna filma u repriznim terminima Dvorane Kulturnog centra Beograda, gde ćete od 13 i 15 časova imati priliku da pogledate filmove Ružičasta banda i Black Power Mixtape.


DVORANA KULTURNOG CENTRA

13h - Ružičasta banda
je dokumentarno ostvarenje rediteljke Kim Longinoto. Okosnicu ovog filma čini Ružičasta banda, ili banda Gulabi koja čini okosnicu ovog filma. Njena baza je u indijskoj državi Utar Pradeš, gde zadrta tradicija nastavlja sa odobravanjem brakova između dece i navođenjem mladih žena na samoubistvo usled zlostavljanja od strane muževa i njihovih porodica. Banda Gulabi nastoji da pomogne ženama iz najnižih kasti, poznatih pod imenom Daliti ili nedodirljive. Ženski članovi bande nameću svoje prisustvo nošenjem svetlo ružičastih sarija i oslanjaju se na tvrdnje Sampat Pal da “ne postoji veći autoritet od žene.”


15h - The Black power mixtape 1967-1975 (dok.)
The Black Power Mixtape je kompilacija dokumentarnog materijala o afro-američkoj zajednici u periodu od 1967. do 1975. godine – prikazi ljudi, društva i jedinstvenog stila života koji je inicirao promenu. Priča oslikana blistavim, impresivnim i snažnim filmskim scenama, trideset godina zaboravljenim u švedskim arhivama, rediteljsko je delo Gorana Olsona, a u Beogradu ga je lično predstavio i producent zaslužan za realizaciju ovog filma, Tobias Janson.

U glavnom terminu Dvorane kulturnog centra u 19 časova pogledajte dugo očekivano ostvarenje Srđana Keče, reditelja Nacionalne filmske i televizijske škole iz Londona, jednog od osnivača Centra za dokumentarni film u Beogradu, koji je i vodio u periodu od 2005. do 2008. godine. 

19h - Pismo ocu
U filmu „Pismo ocu“ dokumentarnističkim pristupom se preispituje individualna odgovornost običnih ljudi zatečenih u vihoru rata. Pokušavajući da razume način na koji je njegov otac izabrao da umre, reditelj otvara nekoliko kutija – sve što je za njim ostalo. Zaboravljene fotografije, pisma i kućni video snimci vraćaju film u Jugoslaviju sedamdesetih godina, kada su njegovi roditelji započeli vezu. Ali putovanje kroz godine koje su prošle, članove porodice, stare prijatelje i mesta, otkriva zaostale užase nedavnih ratova na Balkanu, koji i dalje razdvajaju ljude i porodice. Srđan Keča će na ovogodišnjem festivalu i lično predstaviti film razgovorom nakon projekcije.

21h - Ko, ako ne mi? (igr.)
U 21 čas nas očekuje igrani film savremenog nemačkog reditelja Andresa Fejla. Ranih šezdestih godina prošlog veka, Bernvard Vesper i njegova koleginica, studentkinja Gudrun Enslin započinju svoju strastvenu ljubav u zagušljivoj atmosferi provincijalne Zapadne Nemačke. Posvećeni moći pisane reči, Bernvard i Gudrun osnivaju izdavačku kuću čija je prva publikacija bila, paradoksalno po mnogima, kontroverzno staro delo Bernvardovog izopštenog oca, zloglasnog nacističkog autora. Nakon što se zbog Bernvardovih neverstava njihova burna veza umalo završila, oni počinju iznova preseljenjem u Zapadni Berlin 1964. godine. Ujedinjujući snage sa levičarskim piscima i političkim aktivistima, oni postaju deo globalnog pokreta u ekspanziji: “Ko, ako ne mi? Kad, ako ne sad?”

DOM OMLADINE

U Domu Omladine ćete u ponedeljak imati prilike da, za jedan za drugim, pogledate dve izuzetne filmske priče, poljski igrani film „Sve ono što volim“ i dugo očekivano delo Alme Harel Bombaj Bič.

20h - Sve ono što volim (igr.)
Postoji vreme u svačijem životu, onih par neuhvatljivih godina, kada više nismo deca, ali još uvek nismo ušli u svet odraslih. Vreme puno “prvih puta” – prvo opijanje, prvo razočaranje, prva pobuna, prva ljubav…Vreme ispunjeno nadom i snovima. Sve ono što volim je priča o dečaku, njegovoj porodici i prijateljima, smeštena u 80-im godinama prošlog veka. Autor je Jacek Borčuh, a ovaj igrani film pratite na poljskom jeziku.

22h - Bombay Beach (dok.)
rediteljke Alme Harel, ovogodišnji je dobitnik mnogih značajnih nagrada, uključujući Tribeca festival, Filmski festival u šefildu i Berlinale filmski festival, i predstavlja atipičan i umetnički veoma inovativan film koji nam donosi priču o tri junaka. Prvi od njih je Beni Periš, dečak kojem je dijagnostifikovan bipolarni poremećaj i čija napaćena duša i bujna mašta izazivaju kako patnju tako i radost njemu i njegovoj kompleksnoj ali brižnoj porodici. Drugi junak je Sidžej Tompson, crnac tinejdžer i ambiciozni fudbaler, koji je pronašao utočište u Bombaj Biču u nadi da će izbeći sudbinu svog rođaka ubijenog od strane bande adole-scenata u Los Anđelesu. Treći je Red, stari borac, nekada radnik na naftnim poljima, koji živi u isparenjima viskija, dimu cigareta i nezadrživoj ljubavi prema životu. Zajedno oni čine triptih američkog zrelog doba u njegovim presudnim momentima, živeći na zemlji osujećenih prilika pokraj Salton mora.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..