SluavkeSmešten u Misisipi ’60-tih godina, film „Služavke“ govori o Skiter (Ema Stone, „Zombilend“), južnjakinji koja se vraća s koledža odlučna u tome da postane pisac.

Ona će okrenuti živote svojih prijatelja naglavačke, kao i mali grad u Misisipiju, kada odluči da intervjuiše crnkinje koje su ceo život provele čuvajući decu cenjenih južnjačkih porodica.

Nominovana za Oskara, Viola Dejvis igra Ejbilin, kućnu pomoćnicu Skiterine najbolje drugarice, koja će prva da progovori – na zaprepašćenje njenih prijatelja iz crnačke zajednice. Uprkos tome što Skiterino dugogodišnje prijateljstvo visi o koncu, ona i Ejbilin će nastaviti saradnju i uskoro će i druge žene doći da ispričaju svoje priče, a ispostaviće se da itekako imaju šta da kažu. Usput, neočekivana prijateljstva će se sklopiti, a nova sestrinstva će nastati, ali ne pre nego što svi u gradu kažu reč, dve na ovu temu kad nesvesno i nerado budu upleteni u vreme promena.

Dirljiv, prožet humorom, nadom i srcem, „Služavke“ je neprolazna i univerzalna priča o sposobnosti da se stvori promena.

O ULOGAMA

Jedna od najvećih odgovornosti u odabiru glumaca za film „Služavke“ bio je taj da se ne iznevere očekivanja čitalaca koji su pročitali knjigu. Svi koji vole knjigu, vole i likove, a filmadžije su imale veliku obavezu prema čitaocima da ožive likove na autentičan način, ali i da imaju u vidu i onu publiku koja nije pročitala knjigu i koju tek treba uvesti u svet „Služavki“.

Reditelj Tejlor kaže: „Kad smo tražili glumce posmatrao sam način na koji pričaju, na koji se kreću... a ove glumice su imale takav govor tela da sam mogao da se zakunem da su iz Džeksona u Misisipiju. To me je mnogo vodilo u mom izboru. Ta regionalna autentičnost.“

Na mnogo načina, lik Ejbilin je srce i duša filma „Služavke“. Ona je možda i najkompleksnija od svih ženskih likova. Filmadžije su bile oduševljene kad je dvostruka dobitnica nagrade Toni i nominovana za Oskara Viola Dejvis pročitala scenario i prihvatila ulogu. Međutim to nije bio lak proces.

Kako se producent Grin priseća: „Rediteljki Tejt se mnogo dopala Viola i s pravom, ona je savršena Ejbilin. Ali nismo bili sigurni da možemo da je dobijemo za ulogu jer je postojalo nekoliko problema s rasporedom. Ona je morala da igra na Brodveju u predstavi „Ograde“ za koju je dobila nagradu Toni. Ali bili smo spremni da je čekamo.“

„Za mene je to bila prilika ne samo da stvorim lik koji je interesantan i komplikovan već i da budem u filmu koji će rasvetliti deo naše istorije koji imamo običaj da zataškujemo,“ kaže Viola Dejvis o svojoj ulozi Ejbilin, služavke koja pristaje da otkrije bolnu i potencijalno provokativnu istinu o svom životu spisateljici, početnici Skiter Felan (Ema Stoun).

„Ejbilin doživljavam kao nevoljnog heroja,“ nastavlja Dejvisova. „Ona jednostavno životari od kad joj je sin umro, nevidljiva je, sve dok se Skiter ne pojavi. A Skiter će u njoj izazvati uzbuđenje jer će iznenada dobiti neku svrhu, nešto što će njenom životu dati smisao, a to je da ispriča svoju priču. Želim da odam počast Ejbilin.“

Skiter je lik koji potiče iz ograničene porodice i ograničenog gradića, ali ima snagu da promeni u sebi ukorenjeno socijalno ponašanje. Ema Stoun, koja je izabrana da glumi ovaj lik, kaže da je Skiter „neshvaćena“. „Ona je neko ko nikad nije bio buntovnik. Uvek se potčinjavala pravilima društva. Međutim, ona počinje da shvata da je njen način razmišljanja napredniji od razmišljanja većine u njenom gradu. Ovo je priča o odrastanju Skiter.“

Kad film „Služavke“ stigne u bioskope 17. novembra, publika će imati priliku da uživa u dirljivoj priči o nadi i hrabrosti prožetoj velikim dozama humora.


Scenario i režija: Tate Taylor
Uloge: Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Emma Stone
Žanr: Drama
Studio: Dreamworks
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..