01012„Udaljeno predgrađe“, film belgijskog reditelja Sema Garbarskog, inspirisan kultnom istoimenom mangom autora Hira Tanigučija, od 23. juna biće na redovnom programu Dvorane Kulturnog centra Beograda u projekcijama od 19 i 21h.

 

„Udaljeno predgrađe“ inspirisano je kultnom istoimenom mangom autora Hira Tanigučija, nagrađivanog japanskog autora. Od kako je prvi put objavljena 2002. godine, ova priča o zrelom čoveku koji se vraća u detinjstvo postala je veoma popularna u Francuskoj i širom Evrope, a u Japanu je nagrađena nagradom Ministarstva kulture.

„Sve je počelo čudnim snom“, objašnjava Taniguči, „u kojem sam se vratio u svoje detinjstvo i uspeo da obelodanim osećanja devojci u koju sam bio zaljubljen. Razvio sam tu ideju: kako bi bilo vratiti se u detinjstvo, ali zadržati odrastao um. Naravno, sa svim posledicama, ali jednim dosadnim pitanjem: da sam se vratio u prošlost da li bih, sa svim tim što znam, uspeo da promenim budućnost“.

„Iako je smeštena u svet koji je tako drugačiji od našeg, ova manga sadrži univerzalne ljudske vrednosti i osećanja“, objašnjava reditelj Sem Garbarski. „Koliko god da je priča savršena na papiru, ne može se lako prebaciti na ekran. Ja sam to uradio tako što sam ovu priču centrirao oko odlaska oca i malim detaljima učinio svojom. Tu je sat mog oca, njegov auto, polo majce kakve je nosio... Ovaj film je na neki način posveta njemu“, kaže Garbarski.

„Udaljeno predgrađe“ je treći dugometražni film belgijskog reditelja Sema Garbarskog (The Rashevski Tango 2003, Irina Palm 2007)

 




Žanr: drama
Originalni i međunarodni naziv: Quartier lontain/Distant Neighborhood
Režija: Sam Garbarski
Scenario: Jiro Taniguchi , Jérôme Tonnerre, Philippe Blasband, Sam Garbarski
Uloge: Pascal Greggory, Jonathan Zaccaï, Alexandra Maria Lara, Léo Legrand, Laura Martin
Zemlja produkcije:  Belgija, Luksemburg, Francuska
Originalna muzika: Air
Trajanje: 98 min
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..