SofestOvogodišnji jubilarni 40. SOFEST obeležiće svoju godišnjicu i pratećim programima. Na svečanom otvaranju u petak 1. jula u 20.30 svečani defile u kome tradicionalno učestvuju filmski autori i glumci, biće započet nastupom Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

U nedelju 3. jula u 11,00 biće održan okrugli sto "Četiri decenije sopotskog festivala" koji će se održati u galeriji Centra za kulturu Sopot. Moderator  koji će nas u razgovoru sa uvaženim filmskim radnicima osvrnuti na istoriju ovog  festivala biće direktor Jugoslovenske Kinoteke Radoslav Zelenović.

Tokom trajanja Sofesta od 1-5. jula, jubilej ovog festivala biće obeležen i kroz dve izložbe u Centru za kulturu. Prva retrospektivna izložba pod nazivom "Najbolji filmovi iz četiri decenije festivala" prikazaće plakate, autore, glumce, kadrove iz najboljih filmova koji su bili prikazani na festivalu tokom proteklih 40 godina kao što su KAKO UMRETI Mikija Stamenkovića iz '72, LIMENI DOBOŠ Volkera Šlendorfa iz '80, VOD Olivera Stouna iz '87 i drugi. Izbor ovih 14 filmova napravio je Miloš Paramentić, dok pripremu i organizaciju ove izložbe obezbeđuje Jugoslovenska Kinoteka.

U delu Galerije Centra za kulturu Sopota biće postavljena i izložba "Portreti glumaca" koja će predstaviti originalne crteže Milenka Mihajlovića iz knjige Milana D. Špičeka "Kuva(R)ni glumci".

Ove godine takmičiće se 13 filmova, Festival će otvoriti glumica Milena Dravić, a pokrovitelj 40. SOFEST-a je predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..