Filmski festival Slobodna zona započinje ovogodišnju turneju u kojoj će učestvovati čak 35 gradova Srbije. Posetioci projekcija će i ovog proleća (tokom aprila, maja i juna) imati priliku da vide izbor od, prema glasovima publike, 5 najboljih filmova sa poslednjeg izdanja festivala, koji je u novembru 2012. godine posetilo više od 15 000 gledalaca.

 

Prvi u nizu prikazanih filmova biće dokumentarac oskarovaca Kevina Mekdonalda Marli, koji će gledaoce oduševiti novim prikazom neobičnog i tajanstvenog života muzičkog velikana Bob Marlija. Film obiluje ekskluzivnim i do sada neobjavljenim arhivskim snimcima sa njegovih koncertnih nastupa, intervjuima sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice.


Najnoviji film nemačke rediteljke Margaret fon Trota - Hana Arent, gledaoce će upoznati sa odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka.  Radnja filma smeštena je u šezdesete godine dvadesetog veka kada se održava suđenje nacističkom zločincu Ajhmanu o kome Arent izveštava za američki magazin Njujorker, i kada, očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, ova filozofkinja nemačko-jevrejskog porekla biva iznenađena Ajhmanovom ravnodušnošću, te formuliše svoju čuvenu tezu o banalnosti zla.


U ovoj selekciji najboljih filmova našao se i dokumentarac hrvatske rediteljke Dane Budisavljević Nije ti život pjesma Havaja u kome se kroz rituale porodičnih ručkova na duhovit i diskretan način govori o potrebi za razumevanjem i prihvatanjem od strane najbližih, kao i film Juna Haukelanda Ponovo zajedno (10 godina nakon rata) koji, prikazujući susrete grupe albanskih i srpskih studenata koji su se desili u dva maha (jedan neposredno pred bombardovanje 1999, i drugi deset godina nakon toga) preispituje mogućnost dijaloga između mladih ljudi čiju su prošlost odredili ratni sukobi na Kosovu. Na kraju, Gospodin Lazar Filipa Falardoa gledaoce će oduševiti nežnom pričom o imigrantu iz Alžira koji učenicima jedne osnovne škole u Kanadi pomaže da prihvate smrt omiljene nastavnice istovremeno učeći da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.


Prva stanica na turneji Slobodne zone je Bečej, a odmah iza njega slede: Novi Sad, Šabac, Kragujevac, Kraljevo, Vršac, Niš, Lazarevac, Inđija, Čačak, Kikinda, Dimitrovgrad, Leskovac, Subotica, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Paraćin, Novi Pazar, Zaječar, Užice, Prijepolje, Bačka Palanka, Pančevo, Gornji Milanovac, Loznica, Požega, Petrovac na Mlavi, Bor, Vranje, Preševo, Negotin, Vršac, Kanjiža,  Sombor, Kruševac i Ivanjica.


Zauzmite svoje mesto u SLOBODNOJ ZONI!


Detaljne informacije o filmovima možete pronaći: OVDE

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..