Večeras u 19.00 počnje jubilarni 60. Kratki metar.  Svečano otvaranje će ulepšati hor Beogradski glas profesorke Aleksandre Kovač. Posle počasne projekcije filma Malj Aleksandra Ilića biće dodeljena Nagrada za životno delo - Želimiru Žilniku i projekcija njegovih filmova.


Pioniri maleni i Pirika na filmu (premijera) - Biografski video-esej o Piroški Čapko, snimljen 44 godine nakon njenog učešća u 2 filma reditelja Želimira Žilnika, dokumentarnog «Pioniri maleni, mi smo vojska prava» i igranog filma «Rani radovi» - kao omaž proteklom vremenu i Pirikinom nesvakidašnjem i burnom životu.

 

Od 22.00 publika će imati priliku da gleda prvi takmičarski blok kratkih igranih filmova.

 
Sutra, 3.aprila u sali Amerikana u 15h - promocija knjige o Želimiru Žilniku...Učesnici su Zoran Pantelić, Branko Dimitrijević, Želimir Žilnik, Janko Baljak.


Promocija i razgovor: Za ideju – Protiv stanja, Analiza i sistematizacija umetničkog stvaralaštva Želimira Žilnika, DVD i knjiga
 

Za ideju – Protiv stanja, Analiza i sistematizacija umetničkog stvaralaštva Želimira Žilnika predstavlja pokušaj stvaranja istraživačke platforme posvećene problematizaciji odnosa Žilnikovog umetničkog angažmana i političkog i društvenog okruženja njegovog rada, od početaka 1967. godine do danas. Raznovrstan materijal koji je pred vama predstavlja polaznu tačku za dalju analizu, valorizaciju i sistematizaciju Žilnikovog kinematografskog rada.


Okosnicu ovog materijala čini niz eseja savremenih teoretičara filma i kritičara umetnosti i retka građa iz Žilnikove lične arhive sakupljane tokom godina rada. „Prateća" aktivnost prikupljanja novinskih članaka o njegovom filmskom i aktivističkom radu, video i fotografske dokumentacije o metodologiji njegovog rada i retke arhivske građe je omogućila praćenje „odnosa" institucija, javnog mnjenja, političkog i kulturalnog establišmenta naspram Žilnikovog stvaralaštva (i šire) u trenutku nastajanja. Iako nepotpun, ali prikupljen i objavljen na jednom mestu, ovaj materijal omogućuje višeznačnu kontekstualizaciju i čitanje Žilnikove filmografije danas. Projekat okuplja, struktuira i interpretira obimnu dokumentarnu građu o kontekstima recepcije i uticaja radova Želimira Žilnika u različitim razdobljima i sredinama, od novosadske i vojvođanske, pa do sredina u kojima je njegov rad naknadno imao znatne profesionalne i društvene učinke.


Za ideju – Protiv stanja predstavlja međufazu, jednu etapu u pokušaju kontekstualizacije filmskog rada Želimira Žilnika i, u tom smislu, namenjena je i poziva na buduća tumačenja njegovog stvaralaštva. Projektom je kreirana edukativna platforma čiji je sadržaj izvučen iz različitih slojeva jugoslovenske i evropske kulturne i intelektualne memorije i na nov način kontekstualizovan.


Web site:
www.zelimirzilnik.net

<<  April 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Putopisi, Intervjui..