U ime Goethe-Instituta Beograd Vas pozivam da nam se pridružite u okviru trodnevne konferencije kojom svečano obeležavamo završetak programske godine projekta od izuzetne važnosti Urban Incubator:Belgrade, 15. i 16. Novembra u Savamali.


Nizom dešavanja osvrnućemo se na sve što smo postigli, predstaviti rezultate koje smo ostvarili i procese koje smo pokrenuli, izvršiti kritičku unutrašnju i spoljnu evaluaciju, a uz to i preispitati perspektive kompleksnog projekta URBAN INCUBATOR: BELGRADE i pojedinačnih projekata u njegovom sastavu, kao i mogućnosti za dalji razvoj Savamale.
U subotu, 16. novembra 2013,  nakon fokus grupa u okviru kojih ćemo kroz različite perspektive evaluirati rad na projektu, zajedno sa svim relevantnim učesnicima I partnerima, od 15 časova naćićimo se svi u Savamali na javnom predstavljanju projektnih rezultata I radova.


Autori projekata u okviru INCUBATOR: BELGRADE I njihovi timovi  će u svojim prostorijama u Savamali javnosti predstaviti rezultate višemesečnog rada, poput izložbi, video-radova, instalacija ili akustičke ture Savamalom (GingerEnsemble).  Iz štampe će izaći i drugi broj časopisa WELTSTADT, posvećen Beogradu, kao i treći broj časopisa Камензинд, u čijem su središtu upravo Savamala i projekat URBAN INCUBATOR: BELGRAD. Šira će javnost prvi put dobiti priliku da se upozna sa „Modelom za Savamalu“ u 16:30 ispod Brankovog mosta, kao i sa dugoročnim umetničkim istraživanjem pod nazivom „Kafana“, koje sprovode Nina Todorović i Petar Terzić, međunarodno priznati predstavnici savremene srpske umetnosti. Lokacije I vremena svih javnih prezentacija I događaja možete videti u prilogu ovog mail-a.

Detaljniji program manifestacije i druge informacije možete naći na sajtu Goethe-Instituta u Beogradu i na sajtu projekta URBAN INCUBATOR: BELGRADE www.goethe.de/urbanincubator kao i u prilogu ovog mail-a.

Projekat URBAN INCUBATOR: BELGRADE PROJEKAT okončava izuzetno uzbudljivu programsku godinu, bogatu događajima i rezultatima. U okviru ovog projekta, u Savamali su se još od marta 2013. godine odvijali brojni programi i aktivnosti, s učesnicima iz zemlje i inostranstva. Oni su organizovali raznovrsne radionice, javne priredbe, izložbe, diskusije i druge manifestacije.

Svi ovi programi odvijali su se u prostorima koje su učesnici projekta prethodno sami renovirali, uz minimalna sredstva, i pretvorili ih u centre umetničkih i kulturnih zbivanja. Pored ruševina Španske kuće, tu je i „Župa“, brodska olupina iz davnih vremena, usidrena na oblama Save. Ne treba, međutim, zaboraviti ni same ulice i trgove Savamale.
Raznorodni likovni, urbanistički, arhitektonski i socijalni projekti privukli su pažnju žitelja ove četvrti, pa i drugih Beograđana, dok su umetničke akcije i intervencije u Savamali, usmerene ka njenom preporodu, podstakle nova prijateljstva i partnerstva, izatkavši mreže za buduću saradnju.

Tamo gde urbanisti, investitori i političari nisu mogli da pronađu izlaz iz teške ekonomske i političke situacije, pristup odozdo nagore, utemeljen u kulturnom stvaralaštvu, uspeo je da probudi novu energiju u zanemarenom i prividno potpuno napuštenom delu grada, kao što je Savamala. Projektu URBAN INCUBATOR: BELGRADE zaista je pošlo za rukom da „udahne novi život Savamali“, kako je već krajem marta 2013. predviđao dnevni list Blic (22.03.2013).

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..