U okviru projekta rehabilitacije kulturnog nasleđa pod nazivom Ljubljanski procesi, 05. novembra u 10. časova, gospodin Martin Čeri, stručnjak Saveta Evrope, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, održaće predavanje na kome će govoriti o značaju rehabilitacije kulturnog nasleđa i metodologije koja uključuje i izradu Studije izvodljivosti za nepokretna kulturna dobra. Po završetku predavanja biće realizovana i radionica za članove tehničkih timova.

 

Sa ciljem da se podstakne intersektorska saradnja, ostvari što celovitija rehabilitacija nasleđa kroz primenu metodologije Saveta Evrope i uspostave održivi mehanizmi finansiranja Ministarstvo kulture i Informisanja Republike Srbije i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd su se još 2010. godine uključili u program pod nazivom Ljubljanski proces II. Imajući u vidu da uloga i vrednost kulturnog nasleđa danas više ne leži isključivo u očuvanju istorijskih ostataka, pored tehničke zaštite izuztno važan aspekat zaštite predstavlja i rehabilitacija nasleđa. Valorizujući kulturnu, istorijsku, estetsku ili simboličku vrednost spomenika kulture, procenjujući razvojne potencijale neophdno je sagledati doprinos koje određeni spomenik kulture ima na ekonomski razvoj i kvalitet u života lokalne zajednice.


Tehničku i finansijsku podrušku projektu rehabilitacije kulturnog nasleđa - Ljubljanski proces pruža Savet Evrope i Evropska komisija preko Regionalnog saveta za saradnju (RCC). Pored Srbije, projekat se istovremeno realizuje u Crnoj Gori, Makedoniji, Ruminiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoja, Albaniji i Kosovu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..