U sklopu izložbe Jovan Bijelić – iz riznice Narodnog muzeja u Beogradu, ovog četvrtka u 18 časova u atrijumu Narodnog muzeja biće održano predavanje Jovan Bijelić kao scenograf Narodnog pozorišta u Beogradu. Predavanje će održati istoričarka umatnosti Nataša Kolerević, koja se bavila istraživanjem ovog segmenta umetnikovog stvaralaštva.


Na poziv Milana Grola, u jesen 1919. godine, Jovan Bijelić počinje sa radom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Od tog trenutka traje njegova neprestana umetnička borba za moderni scenski izraz i rastrzanost između slikarstva kao ljubavi i scenografskog rada kao egzistencijalne nužnosti. Bijelićev pozorišni opus ostao je u senci njegovog likovnog stvaralaštva i komplikovanog pozorišnog aparata. Ovo predavanje posvećeno je upravo ovom segmentu njegovog života i rada o kome se u srpskoj istorijografiji veoma malo govorilo.


Pozivamo Vas da nam se, u četvrtak 31. oktobra u 18 časova, pridružite na još jednom od pratećih programa aktuelnih izložbi Narodnog muzeja u Beogradu.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..