Nakon uspešnih izložbi u Domu omladine Beograda i u Gradskom muzeju u Vršcu, s ponosom vas obaveštavamo  da će  izložba pod nazivom ,,Moj, tvoj, naš svet’’ biti otvorena i u Uličnoj galeriji Beograda (centar, kod pasaža Bezistan), u petak 13. septembra, sa početkom u 20 časova.

 

Na izložbi ćete moći da vidite na koji način su deca i mladi iz Nemačke škole Beograd, škole stripa ,,Đorđe Lobačev’’, ,,Tehnoarta’’ i Centra za integraciju mladih (CIM-a) odgovorili na zadatak da prikažu svoju viziju sveta, trudeći se pritom da sve kulturne i druge razlike ostave iza sebe.


Svi oni su učestvovali na takmičenju interkulturnog stripa koje je, uz pomoć Informativnog centra Evropske unije, Hemofarm Fondacije i Welexfarma organizovao Centar za kulturnu akciju ,,OKO NAS’’ u cilju jačanja razumevanja, tolerancije i poštovanja među ljudima i različitim kulturama. Tokom zajedničkih radionica, mladi, raznog uzrasta i obrazovnog nivoa, imali su priliku da se upoznaju i da saznaju nešto više o svetu stripa. U osmišljavanju rada na temu interkulturalnosti pomogli su im Radmila Gošović i Branislava Pokrajac, facilitatorke za interkulturne programe i Vladimir Vesović, likovni umetnik (stripar, ilustrator, scenarista). Mladi su podstaknuti na razmišljanje o pojavi različitih kultura, učili su o razvijanju scenarija na kome svaki strip počiva,  predstavljanju karaktera, upoznavali su se sa raznim umetnicima i njihovim iskustvima.


Program otvaranja izložbe će oko 20:30 časova, biti upriličen i interesantnim nastupom grupe GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) koja predstavlja stimulirajući i energetski show stvoren od strane mladih Roma (između 14 i 20 godina) i međunarodnih umetnika. Koristeći tradicionalnu romsku muziku i ples, mladi izvođači stvaraju savremeni i nezaboravan teatarski doživljaj, stoga ne propustite da uživate u njemu.


„OKO NAS“ je neprofitabilna organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu s ciljem da se iniciraju i realizuju projekti na polju interkulturnog dijaloga, boljeg razumevanja i delovanja ljudi različitih kultura u raznim oblastima života. Osnivači Udruženja su žene sa „Balkan-Background“-a, koje su, živeći  i radeći u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji, same praktikovale interkulturni dijalog i tako stekle potrebno znanje za interkulturnu kompetentnost. Rad Udruženja je bez političke, religiozne ili neke druge povezanosti i bazira se na pravilnom shvatanju različitosti i istovetnosti kultura u duhu poštovanja i tolerancije.



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..