Ovaj multimedijalno orijentisan umetnik, prisutan u teatru, filmu, televiziji, dizajnu, marketingu, pronalazaštvu, muzici, arhitekturi, glumi (neki ga se sećaju kao Super Ridže u filmu Kako je propao rokenrol), bavio se od 1999. do 2007. godine i profesurom (Akademija lepih umetnosti, predmet:kostim), idejni je tvorac nagrađivanih TV emisija Beograd noću i Oliver Mandić šou.


Slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, mag ili urbani samuraj, Kosta Bunuševac, kreira kako sam kaže, magičan projekat, kojim će ove godine biti obeležen jubulej - 65 godina od postojanja jedne od najstarijih ustanova kulture -- Centra za likovno obrazovanje, poznatijeg kao Šumatovačka, po vračarskoj ulici u kojoj se nalazi.


Šumatovačka predstavlja jednu od najstarijih beogradskih ustanova kulture. Nastala je posle Drugog svetskog rata 1948. godine na inicijativu likovnih umetnika, a pod rukovodstvom Odeljenja za kulturu i umetnost grada Beograda. U proteklih 65 godina preko 10.000 polaznika, sa teritorje svih zemalja koje su nekada činilie SFRJ, provodio je dane, mesece, neki i godine u Šumatovačoj, stičući znanja i veštine koje će ih uvesti u poziv likovnog umetnika. Tu su se dešavale i druge značajne sponzaje - prijateljstva, udruživanja i velike ljubavi.


Mnogi od njih su danas poznati umetnici, i autori iz različitih oblasti - vizuelne i scenske umetnosti, moda, dizajn …
Godine 2010. ustanovljena je Umetnička kolekcija Šumatovačke pod nazivom Radovi u toku (Work in progress), koja danas obuhvata blizu stotinu dela doniranih od strane umetnika koji su u Šumatovačku dolazili kao polaznici ili predavači, kao i svih onih koji prepoznaju i žele da podrže jedinstveni model rada ove ustanove koja ostvaruje veliki doprinos na polju obrazvno-istraživačkog rada u domenu umetničkog stvaralaštva.


Svake godine jedan od umetnika čije se delo nalazi u kolekciji, biće autor jedinstvenog projekta obeležavanja godišnjice Šumatovačke.


U 2013. godini obeležavaju se mnogi jubileji -- godišnjica od donošenja Milanskog edikta, godišnjica Fakulteta likovnih umetnosti (FLU), godišnjica Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije (ULUPUDS), godišnjica Radio-televizije Beograd...


Šumatovačka, kojoj pripada značajno mesto u istoriji kulture našeg naroda, ove godine po prvi put obeležiće jubilej na sasvim jedinstven način -- integralnim projektom koji obuhvata nekoliko segmenata:


- KARTON, ZEN, GRAĐEVINSKI MATERIJAL - desetodnevna besplatna masterklas radionica koju će voditi Kosta Bunuševac, predstavlja prvu, pripremnu fazu obeležavanja 65 godina postojanja Šumatovačke. Polaznici će učestvvati u izradi umetničkih dela KUTIJA/KUĆA. Vreme održavanja: od 6. do 16. septembra 2013. godine, a prijavljivanje polaznika do 1. septembra 2013. godine. Više informacija na sajtu Šumatovačke (www.sumatovacka.rs).


- Film AKUIKI, koji režira, osmišljava i u njemu igra jednu od glavnih uloga Kosta Bunuševac, biće realizovan u saradnji sa produkcijkom kućom Bastad prodakšn (Bastards Production).


- Svečana promocija knjige, premijera filma, izvođenje pozorišne predstave koje će biti održane 16. decembra 2013. godine, na 65. rođendan Šumatovačke.


- Novogodišnja izložba dela Koste Bunuševca, koja će trajati i u januaru 2014. godine, biće otvorena u Galeriji gradske opštine Vračar.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..