U okviru Noci muzeja, Kolarceva zaduzbina ce biti prvi put biti otvorena za posetioce ove manifestacije, sa posebno odabranim programima. U okviru muzickog dela programa, u 18.15 ce biti odrzan program KAKO SE SLUSA KONCERT, mala skola bontona, namenjena najmladjim posetiocima (od 5 do 10 godina)  i njihovim roditeljima uz nastup kvarteta INTERMEZZO. Voditelj programa Milos Milovanovic.


U 21 h u srednjem holu Kolarceve zaduzbine bice odrzan  program pod nazivom Muzika dvora Alfonsa X „Mudrog“ i Bokačovog vremena u izvodjenju trija Ludus Musicus a u 23h ispred ulaza u Veliku dvoranu program ce izvoditi Sensartika kvartet. U isto vreme , u Muzickoj galeriji izlozba plakata ciklusa Velikani muzicke scene a u Likovnoj galeriji izlozba crteza Jadrana Krnajskog.

 

Nov  vremenski okvir institucijama koje, kao  Kolarčeva zadužbina, dugo traju neminovno nameće potrebu permanentnog osavremenjivanja i osvežavanja delatnosti novim programskim sadržajima. U saradnji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu /Labaratorije za akustiku i Centra za predavacku delatnost Zaduzbine Ilije M.  Kolarca od 18. maja bice postavljena izlozba  instalacija:


SVET ZVUKA – Kolarac, galerija Hola ispred Velike dvorane, otvaranje izlozbe je 18. maja u 18.15h u okviru manifestacije Noc muzeja. Izlozba je stalna postavka i bice dostupna svim posetiocima Kolarceve Zaduzbine. Autori izlozbe:  prof. dr Miomir Mijić i prof. dr Dragana Šumarac Pavlović.

Izlozba je realizovana uz podrsku Erste Banke, za koju od samog početka društveno odgovorno poslovanje predstavlja sastavni deo korporativne filozofije i poslovne strategije. Erste Banka kao kompanija koja je dugoročno posvećena tržištu Srbije nastoji da bude pouzdan partner privredi i stanovništvu, da kontinuirano i proaktivno doprinosi izgradnji sistema vrednosti i razvoju društva putem iniciranja, prepoznavanja i pružanja podrške projektima i inicijativama, organizacijama i institucijama koje deluju u istom pravcu.


Novom postavkom SVET ZVUKA želimo povesti posetioce u tajanstveni svet akustike i muzike. Prezentovani eksponati interaktivnog tipa osvetljavaju fenomen zvuka – od načina njegovog generisanja, njegove mehaničke prirode, preko rezonantnih pojava u telima muzičkih instrumenata do doživljaja muzike u koncertnim dvoranama.  Softverska rešenja posetiocima omogućavaju da,  igrajući se dodavanjem ili ukidanjem pojedinih instrumenata u nekom ansamblu, spoznaju ulogu svakog od njih u procesu stvaranja muzike. Takođe, prolazeći kroz lavirint različitih koncertnih dvorana, moći će da istraže uticaj prostora na doživljaj zvuka.

Želeli smo ovom izložbom da pružimo nov pogled na fenomen zvuka i na muzičku umetnost i  da osvetlimo dodir nauke i umetnosti.  
 
Prijatelji projekta: Opština Stari Grad i Centar za promociju nauke.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..