Fondacija za nove komunikacije Dokukino raspisala je regionalne „Balkanske izazove“ za najbolje mobilne i web aplikacije za borbu protiv korupcije, praćenje odgovornosti nosilaca vlasti i transparentnosti njihovog rada. Biće podržano više od 20 projekata, a najboljih 9 dobiće i novčanu podršku od po 5.000 dolara. Konkurs je otvoren do 14. maja na www.communityboostr.org

 

Nakon zatvaranja konkursa, građani će na Facebooku i web portalu projekta imati priliku da javno glasaju za najbolje ideje, od kojih će žiri izabrati finaliste. Tokom programerskog maratona pod imenom „Code Sprint“, aktivisti, dizajneri i programeri zajedno će tokom 48 sati razviti 21 najbolju aplikaciju, a zatim će najuspešnijima biti dodeljena i novčana podrška od po 5.000 dolara. Događaji „Code Sprint“ održaće se paralelno u celom regionu, i to u Beogradu, Sarajevu i Prištini.

 

Predsednica žirija je Jasna Matić, savetnica u Ministarstvu finansija i ekonomije, a njegovi članovi su Mirjana Šakić iz Erste banke, Jovana Tripunović u ime Beogradske otvorene škole, Dragana Zmijanac iz udruženja SEE ICT i bloger i preduzetnik Nikola Jovanović, poznatiji na Twitteru kao @peckopivo.

 

Projekat sprovode Techsoup (Poljska) i Fondacija za nove komunikacije Dokukino (Bosna i Hercegovina/Srbija) u partnerstvu sa SEE ICT (Srbija), a podršku su pružili Fondacija Mot i Nacionalna zadužbina za demokratiju.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..