Juče je u “Press klubu Brisel Evropa”, nadomak Evropskog parlamenta, uz nesvakidašnje interesovanje belgijske i evropske javnosti, zatvorena izložba i nedelja događaja pod nazivom ,,Serbia in Redesign: Mikser and guests“ pružajuci više nego zaintrigiranoj i brojnoj publici evropskih političara i administratora novu sliku Srbije, namenjenu pomeranju dosadašnjih dominantnih stereotopa koji se, hteli ili ne, već 20 godina vezuju za našu zemlju.

 

U Briselu su se na poziv Privredne komore Srbije predstavili “Mikser festival” i gosti - Strawberry Energy, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, kreativni kolektiv “Superdot”, domaći proizvodi firmi, koje su pioniri u proboju dizajna i inovacija na srpsku gastronomsku scenu – “Rakia Bar”, “Anđeli kolači”, “Eugen čokolade” i “Fini mafini”, projekat Beograd 2020, kao i duo belgijskih performera, konceptualnih umetnika, Loran Dursel i Ksavije Lovental, sa performansom "Redesigning Europe". Događaj je završen koncertom kantautorke Jelene Petošević, koja svoju umetnost gradi na relaciji Brisel - Beograd. Celokupno dešavanje je podržala kompanija “Termoco Plat” iz Beograda.

 

Otvaranju izložbe i događaja vezanih za "novu sliku Srbije", u trajanju od nedelju dana, prisustvovali su Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije, zadužena za evropske integracije, kao i veliki broj evropskih diplomata, predvođenih Jelkom Kacinom, članom Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju. Kacin je naglasio značaj povezivanja kreativnih i umetničkih glasova koje Mikser već godinama sprovodi kroz svoje talent konkurse, pre svega „Young Balkan Designers“. Po njegovim rečima, povezivanje umetnika iz bivših jugoslovenskih republika, prethodi onome što bi uskoro morali da povežu ekonomija i politika. Informativnom, nadahnutom i duhovitom predstavljanju novih kreativnih snaga Srbije poseban ton dali su belgijski konceptualni umetnici, koji su svoj performans bazirali na kritičkoj analizi postojećih vidova percepcije, uključujući i one koje evropska administracija, ali i neki evropski gradjani, najčešće imaju o Srbiji.

 

Drugog dana predstavili su se Mikser Festival i njihovi partneri kao i Aleksandar Peković, predstavnik inicijative Beograd 2020, grada Beograda u kandidaturi za Evropsku Prestonicu Kulture, dok se trećeg dana publici obratila Turistička organizacija Srbije.


Gordana Zrnić, predstavnik Privredne komore Srbije u Briselu i domaćin događaja u partnerstvu sa Ambasadom Srbije, kao i Vesna Arsić, ambasador Srbije u Kraljevini Belgiji, istakle su značaj predstavljanja novih lokalnih snaga i kompleksnije prezentacije Srbije, koja menja dugogodišnju sliku o zemlji i njenoj privredi.

 

Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije, pružajući podršku Mikserovom projektu i savremenim glasovima kreativnih potencijala, osnažila je želju naše zemlje da se u središtu Evropske unije predstavi na moderan i inovativan način, pomerajuci negativne stereotipe o Srbiji. Ceo dogadjaj, po rečima Lorana Briaja, izvršnog direktora “Press Cluba Brisel Evropa”, privukao je rekordan broj posetilaca.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..