Untitled-2Gerilla akcija lepljenja foto tapeta na zidovima u blizini obrazovnih, zdravstvenih i ostalih javnih institucija na teritoriji Beograda izvedana je prošle nedelje u okviru projekta "Ružno pače" koji realizuje Kulturni Centar Bigz u okviru programa "Mi smo na mrezi" Balkanskog fonda za lokalne inicijative.

Projekat ima za cilj promociju radova koji se bave temom socijalne uključenosti/isključenosti marginalizovanih grupa na teritoriji Beograda i Srbije.

Lokacije: ugao Vlajkovićeve i Kosovske, Kosovske i Kondine, ugao Jevrejske i Visokog Stevana Pasterove i Resavske, Terazije prolaz u Nušićevoj, podzemni prolaz kod TC Ušće

Akcija je izvedena tokom prošle nedelje, a tokom ove nedelje plakati mladih Romkinja su skinuti sa škola i sa ostalih prometnih lokacija. Plakati osoba sa invaliditetom ostali su netaknuti. Na zgradi UK Parobrod svi plakati su skinuti već sledećeg dana. Postavlja se pitanje ko skida, zašto i kako se šira javnost suočava sa problemom različitih vrsta diskriminacije.

Veliki broj organizacija osoba sa invaliditetom navelo je problem nepristupačnog okruženja kao najveću prepreku za normalan život.

U okviru projekta Selena preispituje svest građana postavljajući fotografije mladih invalidnih osoba u kolicima po različitim lokacijama grada.

One koje ne vidimo tako postaju vidljivi. Oni su deo nas i mi sa njima stojimo zajedno „ ispred zida“.

Namera mi je da posmatrač pomisli: kuda čovek sa kolicima može da ide a da ne naleti na „zid“? Invalidnost nije samo medicinsko stanje pojedinačne osobe već pre svega socijalno pitanje njihove integracije u društvo. Sa kakvim se mi preprekama, a sa kakvim oni susreću?

Kroz proces rada Tatjana je uspostavila dijalog sa mladim Romkinjama, uspešnim i talentovanim učenicama beogradskih srednjih škola. Tokom zajedničkog rada otvorile su se mogućnosti njihovog učešća u aktivnom životu zajednice.

Obe autorke preispituje prirodu društvenih stereotipa koji prate članove diskriminisanih zajednica i odnos šire populacije prema članovima marginalizovanih grupa na teritoriji Beograda.

Ova akcija preispituje prirodu društvenih stereotipa koji prate članove diskriminisanih zajednica i odnos šire populacije prema članovima marginalizovanih grupa na teritoriji Beograda.

Autorke akcije :Tatjana Vukelić, Selena Junačkov
Gerilla akcija, foto tapet
Mapa lokacija: http://goo.gl/maps/qksV

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..