LjiljanaStojanovic_velika-1Privilegija onih koji prepoznaju vrednosti
Mala grafika 2011.
106 autora & preko 200 originala
19. decembar 2011 - 14. januar 2012.


I sloganom ovogodisnje izlozbe Male grafike Privilegija onih koji prepoznaju vrednosti zelimo da motivisemo i podsetimo na zivu tradiciju Grafickog kolektiva kao i neposrednu relaciju neophodnu u komunikaciji umetnika, njihovih dela i publike. Sa idejom da se ta komunikacija ucini vidljivijom poslali smo pisma nasim prijateljima/posetiocima/kupcima, a u katalogu publikovali njihove podsticajne i iskustvene odgovore.

Izlozba Male grafike tokom decenija stekla je status prepoznatljivog kulturnog dogadjaja sezone. Dobro kalendarski pozicionirana, ova manifestacija je jedinstvena i po tome sto u praznicnoj atmosferi prezentuje razlicite estetske ideale umetnika/aktera iz aktuelne graficke produkcije.

Medju ucesnicima ovogodisnje izlozbe su i Katarina Zaric, Slavko Milenkovic, Miodrag Rogic, Milan Blanusa, Branimir Karanovic, Zoran Todovic, Zarko Smiljanic, Daniela Fulgosi, Milica Zarkovic, Marija Grahovac, Viktor Mijatovic, Vladimir Veljasevic, Biljana Vukovic, Ranka Lucic Jankovic, Ljiljana Stojanovic, Katarina Alempijevic, Sladjana Marinkovic, Jana Orsolic...

Konkurs, izlozba i nagrada Mali pecat predstavljaju jos jedan nacin da se savremena graficka produkcija kreativno podstice, profesionalno afirmise i kriticki vrednuje.

Na svecanom otvaranju Male grafike u sredu, 21. decembra, dodeljuje se nagrada Mali pecat (ustanovljena 1991, pandan Velikom pecatu GK) i tri >otkupne nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ziri za nagradu: Jelena Jocic, graficarka, Ljubica Jelisavac, istoricarka umetnosti i Gordana Petrovic, graficarka.

"...Najvece domete umetnik ostvaruje kada moze prepoznati, doseci i prevazici sebe. Mislim da svi ljudi nose u sebi i mogu dati vise nego sto pruzaju, to se odnosi i na umetnost.

...u siromasnom drustvu umetnost jeste privilegija, a Mala grafika u kontinuitetu umetnost priblizava siroj publici.

...prenosiv poklon koji lako moze da putuje celim svetom...

...uvek kupim ponesto. Redje za sebe, cesce za poklon ... Radujem se tome i to je deo mojih "novogodisnjih rituala"...

...Kao dete grafickog dizajnera moja majka je po mom rodjenju odlucila da postanem kolekcionar malih grafika, tako da sam svoju prvu malu grafiku dobila u cetvrtom mesecu zivota kao novogodisnji poklon. Po tradiciji svake godine dobijam kao poklon po jednu grafiku sa izlozbe Male grafike i moram se pohvaliti cinjenicom da trenutno posedujem kolekciju od 21 grafike...

(Mala grafika)... je sigurno nesto posebno za mene, deo mog "zivotnog stila", u savremenom zargonu nas mladjih generacija "must have" stvar..."

(iz pisama prijatelja Grafickog kolektiva)
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..