01Otvaranje izlozbe: sreda, 21. decembar 2011. godine u 19.00 casova




U specificnom prostoru Salona muzeja savremene umetnosti u Beogradu bice predstavljen projekat Intersticij, ambijentalna interaktivna instalacija ciji je koncept usmeren na pitanja medjuvremena i medjuprostora. Uvazavajuci postojeci fizicki sadrzaj galerije, projekat je definisan i na osnovu implementiranih elemenata, sacinjenih, pre svega, od linearnog i zvucnog sistema.

Linearni sistem cini crtez u prostoru, baziran na odnosima dijagonala. Sacinjen je od linija u vidu sintetickih traka, od kojih svaka ima dve strane, "dva lica", tj. dve boje. Tokovi linija i njihovih boja su raznovrsni, kao i mesta njihovih kontakata sa zidovima i stubovima u galeriji. Linearni sistem predstavlja "rikosetirane" putanje kroz dijagram razlicitih usmerenja. Zvucne senzacije koje se pojavljuju u radu detektuju kretanje u prostoru, u kojem aktivno prisustvo posetilaca, na osobit nacin, jeste uslov za uspostavljanje interaktivnosti i visestrukih vremenskih relacija.

U dosadasnjoj, licnoj umetnickoj praksi, u mnogim radovima, jedno od karakteristicnih interesovanja bilo je razmatranje fenomena praznine "zatvorenog" prostora, i mogucnosti "prevazilazenja" fizickog ogranicenja. Ono se pojavljuje i u ovom ambijentalnom projektu, u vidu viseznacnosti elemenata instalacije, koji, sa jedne strane, konkretizuju prostor Intersticija, dok sa druge, imaju tendenciju da ga prevazidju.



Branka Kuzmanovic

Branka Kuzmanovic je zavrsila diplomske (1994) i magistarske studije (1997) na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu upisala je doktorske umetnicke studije. Umetnicku izlagacku aktivnost, koja se do danas kontinuirano odvija kroz samostalne i grupne izlozbe, zapocela 1992. godine.

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila od 1996. do 1998. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu radi od 1998. godine. Pored rada na fakultetu, angazovana na projektima u vezi sa vizuelnom kulturom i likovnim aktivnostima mladih.

Dobitnica stipendija: 2005 - Kunststadt Berlin - stipendija Goethe Instituta, 2003 - DAAD stipendija na Bauhaus Univerzitetu Weimar, 2000 - Artist in Residence program, Kulturkontakt Austria.

Ucestvovala je na mnogim kolonijama i simpozijumima po pozivu, u zemlji i inostranstvu.

Radovi Branke Kuzmanovic se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama.



Salon Muzeja savremene umetnosti zbog novogodisnjih i bozicnih praznika nece raditi 1,2. i 7. januar 2012. godine.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..