NebojsaU ponedeljak, 5. decembra u 19h otvara se izlozba grafika Nebojse Lazica.
Galerija Graficki kolektiv, Beograd, Obilicev venac 27






Ciklus litografija "Assassinated" deo je Lazicevih doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogrаdu. Projekat ukazuje na kontinuitet u autorskom istrazivanju litografije kao likovnog medija. U problemskoj i vizuelnoj celini ovih grafika on ostvaruje simbiozu likovno-narativne koncepcije, ikonografski artikulisanu u vidu serije portreta iz istorije secanja na poznate licnosti na koje su izvrseni atentati. Lazic se ne bavi odnosom uzroka i povoda zločina vec kroz obrise zrtava koji polako blede i prestaju da lice na sebe aludira na nerasvetljene dogadjaje iz proslosti. Idejno slojeviti, radovi se mogu citati i kao jedan od nacina prenosenja poruka o nasilju bez prikaza dramaticnih situacija u takvim dogadjajima. Razliciti tehnicki postupci u izvodjenju svakog pojedinacnog rada korespondiraju sa karakternim osobinama portretisanih licnosti, vremenom u kojem je zivele i idejama ciji su bile nosioci. Celinom dominira prikaz politickog ubista fokusiran u portretima Franca Ferdinanda, Zorana Djindjica, Osame bin Ladena...

"(...) Portretisane licnosti kao da nas gledaju s plakata bez ikakvih naznaka njihove buduce sudbine... Oni su tu kao znak, kao ikona vremena u kome su ostavili svoj trag i uticali na brojnu populaciju. Kako vreme vise odmice i povecava distancu od njihove smrti oni sve više postaju mit, koji nastavlja da zivi i poprima razlicite forme. (...) Polazeci od ideje i razvijajuci je kroz dijalog komplikovanih tehnoloskih i manuelnih postupaka, umetnik gradi licnu poetiku artikulisanih emocija i ovovremenskog eklektickog duha, postujuci iskustva pop-arta, transavangarde i nove figuracije s pocetka devedesetih godina proslog veka."

(Iz predgovora Svetlane Mladenov)

Nebojsa Lazic (1965), diplomirаo (1992) i mаgistrirаo (1996) nа Fаkultetu likovnih umetnosti, odsek grаfike, klаsa prof. Biljаne Vukovic. Dve godine specijаlizirao nа Tаmаrind institutu zа litogrаfiju pri Univerzitetu Novi Meksiko, SAD, i stekаo je zvаnje Mаster Printera. Ucestvovao na brojnim izlozbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlaze od 1990. Radi u Centru za grafiku kao umetnicki saradnik.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..