stevan_144379_sl-2Galerija ALT, Vlajkoviceva 30
6.12.2011. u 19 sati
Izložba traje do 14.12.2011.



Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
http://galleryalt.wordpress.com/


U duhu stripa i pop arta, ovaj mladi umetnik iz Nisa predstavlja se slikarskim opusom pod nazivom *"Penzos ciklus"* kojim pokrece ekonomska, demografska i potkulturna pitanja koja su u vezi sa globalnim starenjem.
Blagodeti konfora i sve duzi zivotni vek stanovnistva, nekadasnji ideali modernog drustva, danas su postala ozbiljna pretnja sve krhkijim svetskim ekonomijama. Kako se ovaj fenomen ispostavlja u srpskom drustvu, predsatvice nam Stevan Kitic, svojom samostalnom izlozbom "Penzos ciklus"
koju cine crtezi i slike radjeni akrilnom slikarskom tehnikom, kao i masinski izradjeni amblemi u zakar tehnici.



Autora privlace tzv. penzioneri staroga kova koji su rariteti i blize se isceznucu. Privlace ga svojoim odevanjem, ponasanjem, aktivnostima, nacinom zivota, borbom za opstanak - celokupnom pojavom. Autor kaze: "A sa njima nestaje i citav jedan svet, i u tom nestajanju se, po meni, krije tajna njihove zanimljivosti. Zamenice ih penzosi novoga doba, sajber penzosi.
Njihovi predvodnici su svima dobro poznati Mik Dzeger, Dejvid Bouvi, Igi Pop i drugi. Tu je i Madona, ultra baba. Oni se ne  uklapaju se u konvencionalne predstave staraca,  ne sklanjaju se sa drustvene pozornice vec postaju socijalno sve aktivniji."



"Novi starci" kako ih naziva Dejvid Kravit su danas ozbiljna ciljna grupa u industriji zabave, automobila i kucne tehnologije, u oblasti zdravstvenih, velnes i turistickih usluga, pa i u trgovini nekretninama. U svojoj knjizi "Siva/Seda zora" (Gray Dawn) Peter Peterson je napisao: "Pravo pred nama je ledeni breg, a zove se globalno starenje i preti da velike sile dovede do bankrota. Nekadasnji bejbi-bum pretvara se u baba-bum, koji ne samo da drasticno menja starosnu strukturu stanovnistva, vec i zapadnu ekonomiju."


Aktuelnost ove teme ogleda se u tome da je srpsko drustvo zapravo drustvo staraca i spada medju nacije sa najstarijom populacijom u Evropi, a nedavni statisticki podatak iz popisa stanovnistva da u Beogradu, na Karaburmi zivi najstariji stanovnik planete, od celih 117. god, daje ovoj temi izuzetan znacaj.  Kad se ovome doda cinjenica da je u Srbiji sve manji prirastaj stanovnistva, i da drzavi preti bankrot jer se politika  ekonomije ne zasniva na proizvodnji i uslugama, nego na potrosnji i zaduzivanju kod MMF-a, jasno je da je nemoguca odrzivost takvog sistema i da je izlozba Stevana Kitica, svojevrsna opomena srpskom drustvu, u celini, te time ovi sipaticni ali i empaticni radovi, postaju vrlo drustveno angazovani.



*Kratka umetnicka biografija Stevana Kitica:*

Stevan Kitic rodjen je 1980. u Nisu. Fakultet likovnih umetnosti zavrsio na Cetinju 2003. Godine, a magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. Ucestvovao na vise od pedeset grupnih izlozbi, a ovo je njegova trinaesta samostalna izlozba. Izlagao u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Dobitnik je cetiri studentske nagrade za crtez, slikarstvo i uspeh  na sudijama koje su dobijene od Fakulteta likovnih umjetnosti i Univerziteta Crne Gore u oblasti umjetnosti.
Vise o Stevanu Kticu: http://www.artmajeur.com/stevan/
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..