Izmestanje-Displacements-KCU petak, 18. novembra 2011. u 19 casova otvaranje izlozbe - IZMEŠTANJE

 

 

 

Autor projekta: Dorijan Kolundzija
Ko-kustosi: Ana Adamovic I Milica Pekic
Umetnici: Dalija Acin, Bojan Djordjev i Sinisa Ilic
Zeljko Serdarevic i Dragan Mileusnic
Manja Ristic i Igor Stanglicki

Projekat je predstavljen na 12. Praskom kvadrenijalu scenskog dizajna i performansa 2011.

Izlozba traje do 9. decembra 2011.

Projekat Izmestanje pokrenut je kao saradnicka platforma sa ciljem da istrazi osnovne principe savremene umetnicke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira. U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internet izvodjenje uzivo.

Izgradjena u formi male teatarske scene, platforma u sebi kombinuje sredstva internet komunikacije sa digitalnim (virtuelnim) prostorom i omogucava umetnicima sa razlicitih geografskih lokacija da timski kreiraju zivo izvodjenje koje se odigrava pred fizicki izmestenom ali prisutnom publikom. Video, audio, performans stream, internet prisustvo i hologramska projekcija materijali su iz koga nastaje umetnicko delo.

Novonastali konceptualni, produkcijski i izvodjacki uslovi proizvode mogucnosti i ogranicenja koja generisu specificna iskustva kako za posmatrace (publiku), tako i za umetnike (performere). Osnovni cilj platforme jeste da inicira, dokumentuje i klasifikuje ta iskustva.

Projekat Izmestanje po prvi put je prikazan u okviru 12. Praskog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije na ovoj znacajnoj svetskoj manifestaciji. Na poziv gospodina Radivoja Dinulovica, direktora S.Cen OISTAT centra Srbija, organizacije zaduzene za prezentaciju Srbije na Kvadrijenalu, umetnik Dorijan Kolundzija imenovan je za umetnickog direktora nacionalnog paviljona 2011. godine. Kao autor projekta Kolundzija je zajedno sa ko-selektorkama programa Anom Adamovic i Milicom Pekic, pozvao sest autora: Anu Sofrenovic, Daliju Acin, Bojana DJordjeva i Sinisu Ilic, Zeljka Serdarevica i Dragana Mileusnica, Manju Ristic i Igora Stanglickog da kreiraju radove za ovu specificnu platformu.

Pokrovitelji projekta:
Ministarstvo kulture, , informisanja i informacionog drustva Republike Srbije, Opstina Stari grad, JP Srbijagas,
Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Comtrade, Integral tehnik, Kulturni centar Beograda.
Partner projekta: Telenor

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..