image006Beograd, 17. novembar – Institut Servantes zajedno sa Ambasadama Kube, Venecuele i Ekvadora svečano otvara u četvrtak u 18.00h izložbu naše autorke Ljubinke Šibe Fimić u galeriji Instituta Servantes.


Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa radovima inspirisanim lepotama pejzaža i ljudi Latinske Amerike. Izložbu će svečano otvoriti direktor Instituta Servantes, g-din Antonio Lasaro Gosalo i ministar konzul u Ambasadi Venecuele, g-din Dia Nader de El Andari. 

Izložba otvorena do 21. novembra. Ulaz slobodan.

U petak u 17.00h biće prikazan dokumentarni film „Cuando la brújula marcó el sur“ (Kada je kompas označio jug) rediteljke Laure Vaskes koji analizira različite pokrete od „Conquiste“ do bolivijske revolucije. Film će biti prikazan sa titlovima na srpskom jeziku.


U četvrtak u Institutu Servantes svečano se otvara izložba Ljubinke Šibe Fimić koja je više puta boravila i izlagala u Latinskoj Americi, posebno na Kubi. Posetioci će imati priliku da vide 12 ulja na platnu i 11 pastela na kojima se mogu videti prizori iz svakodnevnog života Latinske Amerike, njene legende i značajni događaji. Njene slike su neka vrsta umetničkog putokaza koji nas vodi put Perua, Argentine, Meksika, Ekvadora i Kube. Iz slika isijavaju vreva i zamor oko pijačnih tezgi, snažna tela aktova u trku, majke i žene koje žure sa decom u tradicionalnim nošnjama, lame, zasejana polja, favele, brdske kućice, a onda u svemu tome iznenađenje susrećemo Če Gevaru i Fidel Kastra. U duhu impresionizma, kako navodi novinarka Milanka Ivančajić, sa bojama koje titraju, Ljubinka Šiba Fimić je kroz ovu svoju, 48. izložbu, otkrila jedan svet, daleko od nas, čudesan i zanimljiv, uvek interesentan.

Ljubinka Šiba Simić rođena je 1944. godine u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje. Prvu izložbu je imala 1987. godine, a do sada je ukupno izlagala 48. puta u Jugoslaviji, Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Nemačkoj, Kipru i Kubi.

Za sebe kaže: „...Sve češće ostajem bez reči, zato se moj stvaralački nemir izražava slikama dalekih predela i ljudi, pa mi se čini da sam na tragu neobičnog, tajanstvenog, prošlog, sadašnjeg i budućeg, sa velikom željom da život na planeti bude dostojan čoveka.“

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..