Persefona je dualna boginja. Poznata je i pod imenom Kora. Ona je vladarka Podzemlja, ali i boginja vegetacije, koja donosi proleće i bogate setve svetu. Ona je inspiracija za samostalnu izložbu slika Katarine Žutić, koja nas očekuje na osmom Kontaktu - konferenciji, showcase-u i festivalu. Katarina Žutić će prvi put u Beogradu izlagati svoje slike u kombinovanoj tehnici, u Dorćol Platzu, od 19. marta do 8. aprila 2024. Izložba nosi naziv ,,Persefonin vrt". U potrazi za svojim stilom Katarina Žutić se oprobala u akrilima, akvarelima i kombinovanoj tehnici. U njenim radovima koji nisu akvareli, često se može primetiti kolaž kao nešto što je svojstveno njenom izrazu.

Završila je Fakultet dramskih umetnosti, odsek za glumu, a kasnije i master režije. Kolažne papire pravi od svojih iskorišćenih glumačkih tekstova. Crta i slika čitav život, koristila sve što joj je bilo dostupno od materijala, medjutim, u prethodnih pet godina odlučila je da se tome posveti do kraja. Oprobala se u pejzažima, apstrakciji i ovog puta nam se, kombinovanom tehnikom, predstavlja kroz nadrealizam.

Ranije izložbe imale su jasnu poruku očuvanja prirode, njene snage i lepote, u vidu prizora prirodnih lepota, kao i posledica koje dolaze usled nemara prema svom okruženju u vidu postapokaliptičnih prizora jalovišta i uništene pustopoljine.

I na izložbi ,,Persefonin vrt" koju će Katarina otvoriti 19. marta u Dorćol Platzu, priroda je centralna tema.

,,Drveće je tu kad se rađamo, jer drugačije ne bismo ni mogli da se rodimo - ne bi bilo vazduha. Ono nemo posmatra naše, za njih, kratke živote i kad umremo, njihovo nas korenje grli. Šta ako je svrha naših tela nakon smrti jednostavno đubrivo za zemlju iz koje raste drveće? To vidim kao jasnu sponu izmedju materijalnog i duhovnog sveta. Često me opseda ova misao. Verujem da svako drvo ima koren u nekom našem pretku i lično imam stav da je drveće na nekom metafizičkom nivou simbol koji povezuje život i smrt, dve suprotne i nerazdvojive ideje", objašnjava Katarina Žutić motive koji se prepliću u njenim radovima, koje ćemo premijerno videti na osmom Kontaktu.

,,Ruke su motiv koji se, sa drvećem, provlači kroz sve slike i na taj način sam pokušala da ukažem na moć koju mi ljudi imamo da uradimo nešto veliko i dobro. Moć da zajedno stanemo na put uništenja, ne samo tekovina civilizacije, već i prirode u kojoj živimo", dodaje umetnica.

Persefonin vrt - jer ruke čine dela.
Na Kontaktu - jer kontakt dolazi prirodno.

Novi, osmi Kontakt, očekuje nas nod 21. do 23. marta 2024. u organizaciji producentske kuće „Kontakt konferencija“ i promoterske kuće Odličan Hrčak. #Kontakt24 će ponovo u martu Beograd učiniti centrom susreta profesionalaca iz sfere muzičkog biznisa. Novo izdanje Kontakta obeležiće koncerti, izložbe, tribine, paneli, kreativne radionice, izložbe i javne diskusije koje imaju za cilj da dodatno unaprede rad svih sektora koji čine kreativne industrije i industriju zabave.

 


 



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..