Izložba „Geografija ničega“ Ive Dimitrijević predstavlja seriju crteža i animacija čiji je glavni predmet istraživanja figura žene. Telo u kriznom stanju ili usred transgresivne radnje, funkcioniše kao predložak za istraživanje odnosa somatskog i psihološkog kroz prizmu ženskog iskustva. Motiv ženske figure u stanju mirovanja u crtežima potencira neizbežnost graničnog iskustva, te je njen položaj najčešće ležeći, dok su prostori oko nje nedefinisani i ispražnjeni. Tako prikazana, zamrznuta figura manje funkcioniše kao portret, već postaje depersonalizovana i simbolična, težeći ka univerzalnom. Izložba će biti otvorena od 27. februara do 10. marta 2024. u galeriji Doma omladine Beograda.

Animacije su glavni nosilac naracije. Njima se uvodi protok vremena, a manipulacija ovom dimenzijom i neprestano ponavljanje istog vremenskog intervala sukobljavaju posmatrača sa sopstvenom prolaznom prirodom. Izazivanje tenzije, čak i osećanja neprijatnosti, putem interakcije dela i posmatrača jeste jedan od aspekata psihološke analize kojima se bave izloženi radovi. Ilustrovanjem fizičkog bola usled spoljnih pritisaka otvara se polje međusobnih uticaja materije i psihe, a sve sa krajnjim ciljem da se unutrašnji život učini vidljivim i ogoljenim.

Iva Dimitrijević (1999, Beograd) student je doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesorke Biljane Đurđević. Osnovne i master studije završila je na istom fakultetu. Aktivno izlaže od 2020. godine. Učestvovala je na grupnim izložbama: „Masterpieces V“, Umetnički prostor U10, i „Inter/Akcija 2023“, Salonu Muzeja grada Beograda. U svojoj umetničkoj praksi, kroz medije crteža i animacije, bavi se ličnim doživljajem trošnosti tela, kao i istraživanjem povezanosti psihe i tela. „Geografija ničega“ je njena prva samostalna izložba.

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.
www.domomladine.org

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..