Etnografski muzej sa ponosom najavljuje otvaranje dugo iščekivane i intrigantne izložbe „Timor Mortis: Strah od smrti” autora i muzejskog savetnika Saše Srećkovića, 23. januara s početkom u 19 časova. U saradnji sa ambasadom Meksika, izložba „Timor Mortis: Strah od smrti” zamišljena je kao specifičan izložbeni i vizuelni esej koji na neobičan način prikazuje raznolikost odnosa prema smrti u tradicijskim zajednicama kroz njihove običajno-ritualne odgovore na iskušenja u vezi sa ovom večnom temom. Uz predmete iz srpske, meksičke i vlaške tradicije, koji su deo naše etnografske zbirke Verovanja i običaji posetiocima pružamo raznovrsne kulturološke i multidisciplinarne uvide u strah od smrti i u razvoj poimanja smrti počev od ranijih perioda naše civilizacije do danas.

U mnoštvu originalnih i mističnih predmeta, posebno se ističe bogato ukrašena hamajlija na srebrnom lančiću koja se stavljala deci oko vrata kao zaštita od zlih očiju, kao i mnoštvo votiva koje je Sima Trojanović, naš prvi školovani etnolog i antropolog, pronašao početkom 20. veka. Značajan deo postavke čini i više nadgrobnih spomenika koji datiraju od 16. veka nadalje.

Poseban segment izložbe posvećen je interpretaciji medijske slike smrti koji otkriva savremen kontekst banalizovanog govora o smrti u kome je sakralno postalo obično, a mistično trivijalno – naprosto, niko više ne obraća pažnju na verovatno najdublju emociju u ljudskom biću.

Izložbom „Timor Mortis: Strah od smrti” posetiocima skrećemo pažnju na značaj jačanja zajedništva kao mogućeg odgovora na strah pred neminovnošću smrti.

Izložbu će otvoriti Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture, a govoriće i Flor de Liz Vaskez Munjoz, zamenica šefa ambasade Meksika, Vesna Marjanović, etnolog, a obratiće se i Saša Srećković, autor izložbe i muzejski savetnik, uz muzičku podršku čuvenog hora „Кolegijum muzikum” iz Beograda i Alekseja Mikitenjka, virtuoza na bajanu koji će izvesti Danse macabre Кamija Sen-Sansa.

Izložba je dostupna za posetioce do marta 2024. godine. Tokom trajanja izložbe organizovana su autorska vođenja i bogat prateći program. Cena karte za izložbu je 400 dinara. Radno vreme Etnografskog muzeja je svakog dana, osim srede, od 10 do 20 časova.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ambasada Meksika.

foto Promo

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..