U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u četvrtak, 30. novembra u 18 časova biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Simboli nežnosti“.  Izložba prikazuje radove četiri umetnice:  Marije Solujić, Ane Simić, Milice Vesić i Jane Stojanović, koji međusobno ukrštani nailaze na nemali broj zajedničkih činilaca. Izdvajanje iz celine i klasiranje svojstveno je koliko Janinoj sakupljačkoj praksi i minucioznom opisivanju morskog sveta, toliko i Miličinom cvetnom repozitorijumu, te nizovima motiva sa srednjovekovne arhitektonske skulpture i slikarstva.

Reinterpretacija odežde, bilo srednjovekovnih insignija ili narodne nošnje, jedna je od odlika Marijinog i Aninog rada; upečatljive ženske figure takođe. Odnos organskog i neorganskog, žive i nežive materije lutajuća je tema kako Miličinih, tako i Janinih i povremeno Marijinih radova. Pozivanje na hrišćansku simboliku prisutno je u različitim oblicima kod sve četiri umetnice, što direktno, motivskim citiranjem, što kroz implicitnu simboliku izolovanog objekta koji, poput školjke, među nataloženim slojevima upisanih značenja nosi i ona hodočasnička, iz rečnika puta ka Santjagu da Komposteli. Ipak, beskrajna tematska, motivska i stilska ukrštanja u slikarskom mediju, odnosno crtežu, koд све четири уметнице налазе исходиште у појму женствености.

Izložba „Simboli nežnosti“ nastala je kao direktna saradnja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, a u cilju obnavljanja  međuinstitucionalne saradnje kroz niz kulturnih događaja.

Izložba će biti otvorena svakog radnog dana od 9  do 16 časova u periodu od 30. novembra do 22. decembra 2023. Ulaz je besplatan.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..