Mladi istaknuti umetnik Damir Radd otvara novu samostalnu izložbu pod nazivom „Retrospektiva“ 24.05.2021. u Kući kralja Petra u Ulici Vase Pelagića 40 u Beogradu sa početkom od 15:00 časova. Izložbu će ljubitelji umetnosti moći takođe posetititi do 30.05.2021. svakim radnim danom od 12 do 18 časova i subotom od 10 do 14 časova. Kroz seriju ulja iz svog dosadašnjeg stvaralaštva, umetnik stvara nadrealne aktove rajske Eve sa puno detalja i jasnih elemenata, dočaravajući moderni realizam sa elementima magičnog realizma. Umetnik pruža uvid u svoj misaoni tok, kao i svu emociju stvaranja svojih slika.

Prepoznatljivi elementi Damirovih slika prisutni su u njegovom stvaralaštvu, kao i izučavanje drevne jevrejske mistične filozofije Kabale. Mešanje tehnika, od suve četke pa sve do jasnih nanosa uljanih boja, pokazuje likovnu zrelost doraslu starim majstorima.

Umetnik na svojim slikama otkriva božanske iskre, njihove skrivene forme i poruke; Eva koja izranja pred očima posmatrača uvodi ga u skriveni mistični svet gde se stvara harmonija od buke, bistrina od konfuzije i univerzalna harmonija znakova i pojava. Kroz svoj specifični individualni pečat na slikama, umetnik otkriva veličanstveni sjaj Stvoritelja. Svaki prikaz prvih ljudi i životinja na njegovim slikama je istovremeno i prikaz celog sveta. Umetnik daruje novu vrednost kroz koju se svet povezuje i smiruje. Svaka boja na platnima je fragment beskonačne svetlosti, poslate da transformiše tamu u svetlost, da pronađe dobro i da ga slavi. Kroz istančane nijanse magičnog realizma, umetnik ostvaruje kontakt sa posmatračima i suptilno ih podstiče na buđenje; njegova inspiracija dolazi od onog istog svetla svesnosti, koje nam je i omogućilo da percepiramo mogućnosti sveta oko nas. Otmeni aktovi nežnih ženskih likova pronalaze mesto na fantastičnim prirodnim pozornicama Rajskog vrta. Uvežbanim efektom boje i svetlosti umetnik uspeva da rekonstruiše originalnu viziju Stvaranja kroz čin ljubavi.

Njegov umetnički opus ulja na platnu, skica i crteža, klasifikuje se kao tranzicija nadrealizma u magični realizam, izražavajući primarno realistični pogled na stvarni svet, sa dodatkom ili otkrićem magičnih elemenata. Kroz mudrost i učenja Kabale, kao duhovnog i kulturnog nasleđa jevrejskog naroda, umetnik je postigao kako umetnički, tako i edukativni uticaj. On je takođe aktivni zagovornik viševekovnog prijateljstva srpskog i jevrejskog naroda.

Njegov portret kralja Petra I, kao i tri grafike, izloženi su trajno u Memorijalnoj sobi u Kući kralja Petra I.

Jedini je umetnik rođen u Srbiji čije se umetničke slike nalaze u Beloj Kući u Vašingtonu, rezidenciji američkog Predsednika.

Umetnik je darovao svoju sliku kao poklon uz literarnu nagradu „Isidora Sekulić“ u Skupštini Grada Beograda 2019. godine.

Ispred Gradske opštine Savski venac, darovao je svoju sliku gospodinu Vladimiru Vjačeslavoviču Goverdovskom, Predsedniku centralnog administrativnog distrikta Grada Moskve, u Vladi Predsednika Ruske Federacije.

Poznati časopis „Nacionalna Geografija“ promovisao je Damirovu umetnost više puta.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..