Pozivamo Vas na Jesenju izložbu ULUS-a, koja se može videti od četvrtka, 12. novembra 2020, od 19h u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Mali Kalemegdan 1, Beograd. Naziv ovogodišnje Jesenje izložbe je UPLETENI, a izložbu je koncipirao Umetnički savet ULUS-a, u saradnji sa kustoskinjom Majom Ćirić i njenim asistentom Lavom Mrenovićem. Suočene sa pandemijom, mnoge institucije su otkazale svoje izložbene aktivnosti, dok ULUS ukazuje na značaj održavanja izložbenog života i drugih umetničkih aktivnosti. Jesenja izložba je najstarija ULUS-ova izložba (1928) i najstarija izložba u regionu. Na izložbi učestvuje 34 umetnika i dva pokreta, a tokom njenog održavanja biće organizovan bogat prateći program. 

„ULUS (kao kanal), Paviljon umetnosti Cvijeta Zuzorić (kao lokacija) i Jesenja izložba (kao situacija), svaka kao institucija za sebe, tradicionalno uspostavljaju vrednosti. Ovogodišnjoj krizi ULUS se prilagodio  organizovanjem niza on-line diskusija, čime se priključio digitalnom obrtu. Ipak, svoju okretnost i otpornost ULUS pokazuje odbranom  i očuvanjem sopstvene infrastrukture (kao kanala, kao lokacije i kao situacije) uprkos činjenici da usled nedostatka finansijske podrške to podrazumeva samo-eksploataciju. Ove tri institucije trebalo bi da budu lideri po brojnosti, po istoriji i po reputaciji. Međutim, da bi se pri toj poziciji ostalo neophodno je sprovesti čin prevrednovanja. Za razliku od mnogih institucija koje ako već ne odustaju od fizičkog prostora zbog trans-humanog obrta, onda svakako pregovaraju svoju ulogu naspram digitalizacije, ULUS se trudi da izbegne svaki vid automatizacije i pronalazi načine da ljudski faktor zadrži autonomnu poziciju u okviru institucije umetnosti. Stare  forme ugovora i dogovora  ovde podrazumevaju da je još uvek moć u rukama solidarnog ljudskog faktora. Stoga, suština Jesenje izložbe 2020: Upleteni je u krizi reprezentacije, u recikliranju i mutaciji starih ideoloških obrazaca, u ranjivim pojavama, u prenaglašenim senzacijama.

Kako se u formatu izložbe konstituiše mi ako mi podrazumeva i strukturalna očekivanja i reprezentativnost zasnovanu na odgovornosti prema promenljivim paradigmama? Ovoga puta konstituiše se prepoznavanjem onih umetničkih praksi koje uvažavaju promenu paradigme kolopletom simptomatičnih tačaka, aktuelnih ranjivosti, recidiva i toksina, kroz univerzalnost koja se potpuno promenila. Jesenja izložba: Upleteni uračunava promenu paradigme usled krize reprezentacije koja se dogodila i u društvu i u umetnosti. Ovom izložbom ne odustajemo ni od reprezentacije ali ni  od  te krize,  jer se po sadržaju  vidi da je ona njen efekat. Usled nemogućnosti da održavamo univerzalno na stari način, odlučili smo se za diretkno suočavanje sa novim univerzalnim upletenostima.“ (Iz teksta Maje Ćirić o izložbi)

Prateći program izložbe:

14.11./ 18h: Artist Talk – Jeff Kasper (engl.) – online / Zoom platforma

21.11./ 18h: To Make Public, To Make a Public (engl.) – Dushko Petrovich, Associate Professor and Chair of New Arts Journalism, SAIC School of Art Institute of Chicago – online / Zoom platforma

22.11./ 13h: Vođenje kroz izložbu – Vodi: dr Maja Ćirić – online / YouTube streaming

28.11./18h: Promocija i razgovor o novom broju časopisa The Large Glass (Golemato staklo) u izdanju MoCA Skopje – online / Zoom platforma

05.12./ 17h: Skrivena metrika ekonomike – dr Hristina Mikić, stručnjak u oblasti ekonomike kulture – online / Zoom platforma

06.12./ 13h: Razgovor o Jesenjoj izložbi 2020 – Vodi: Umetnički savet ULUS-a – online / Zoom platforma

Učesnici/e: Jovana Braletić, Andrej Bunuševac, Mirza Dedać, Nebojša Despotović, Uroš Đurić, Isidora Gajić, Nenad Gajić, Ivan Grubanov, Ivana Jakšić, Jamesdin, Ksenija Jovišević, Jeff Kasper, Nemanja Lađić, Nikola Marković, Vladimir Milanović, Ivana Milev, Slobodan Era Milivojević, Miron Mutaović, Sachi Miyachi, Đorđe Odanović, Tanja Ostojić, Ivan Petrović, Nina Radoičić, Vojislav Radovanović, Dragan Rajšić, Extinction Rebellion, Milica Ružičić, Pokret za očuvanje stakla Dragana Drobnjaka, Igor Simić, Jana Stojaković, Nataša Teofilović, Ranko Travanj, Anamarija Vartabedijan, Nenad Vučković, Tatjana Tanja Vujinović, Ana Vujović.
Umetnički savet Udruženja skupa sa kustoskinjom Majom Ćirić i njenim asistentom Lavom Mrenovičem izvršio izbor umetnika/ca – članova i članica ULUS-a koji će ove godine izlagati na Jesenjoj izložbi.

Sponzor osiguranja celokupne izložbe je Dunav osiguranje, a produkciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.  

Zbog pandemijske situacije, ceremonije otvaranja neće biti, a nagrada laureatu izložbe će biti dodeljena u toku trajanja izložbe. Izložba traje do 6. decembra 2020.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..