Posle više od godinu dana i brojnih izložbi po svetu Miša Mihajlo Kravcev, jedan od najplodnijih i najpoznatijih savremenih slikara, ponovo izlaže u rodnom gradu. Pratilac Mišinog slikarstva Moša Todorović sa svojom “Radionicom duše” organizuje novu izložbu pod nazivom „Kravcev u plavom“, koja će biti otvorena 17. novembra u 19 časova u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“, Džordža Vašingtona 12, a trajaće do 1. decembra 2020. Izložbu će otvoriti Moša Todorović, organizator izložbe i Maja Živanović, kritičarka i istoričarka umetnosti koja je napisala i uvodni tekst u katalogu.

֦Sve što čovek može da oseti – ja ću pokušati da prenesem na platno. Jer svet nije samo ono što vidimo. Kada zažmurimo, budi se čitav univerzum svega onoga što je duboko u nama i svuda oko nas, onoga od čega smo sazdani“. - Miša Mihajlo Kravcev

Kako navodi u svojoj kritici Maja Živanović, plava boja Miše Kravceva, od lazurne, tirkizne do ultramarina, su prostori vanpojavnog i magičnog iz koga izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i andjeli, obasjane svetlošću mesečine. Neraskidivo spojene sa vazduhom, prikazane su fluidno i posrebreno, u pokretu, zanosu, igri ili dok sviraju, u belim odorama i naglašene putenosti. One su motiv gotovo svih slika, pandan nematerijalnih savršenih bića – oličenja lepote. Mesec, najnežnija iluminacija na noćnom nebu, predstavlja nesvesni deo naše prirode – ljudsku dušu. Konji, pegazi i jednorozi, još jedan od motiva prisutnih u poslednjem ciklusu ovog slikara, uvek su u pokretu, kao znamenje čistote i slobode, podsećaju nas na neuhvatljivo. oni su spona izmedju dva sveta – ovozemaljskog i nebeskog.

„Mišine kompozicije su skladne, istovremeno narativne i lišene suvišnih detalja. Njegove harmonične slike sintetizuju u sebi radost koju izaziva plava boja svih nijansi. Boje mora i neba, što su tamnije – više nas privlače. Sagledavajući kompozicije gde je transponovan čitav svet nadrealnih lepršavih bića, čija se moć ogleda kroz živopisne srebrne i zlatne kose, mi uranjamo u ono podsvesno, skriveno u svakom od nas“, reči su Maje Živanović.

 “Ja ne slikam u fazama i ciklusima i ne volim tako da delim svoja dela, ali ovo je Mošina stara ideja, jer je uvek izdvajao te moje plave slike kao nešto posebno i nazivao ih pikasovske jednopotezne slike, mada ja ne volim ni takva poređenja, niti vidim tu sličnost. Mislim da je to malo i pitanje ukusa, u inostranstvu ističu moj kolorit i konje, Maja Živanović takođe ističe kolorit i flamingose, ali dozvoljavam da jedan vizionar kalibra Momčila Moše Todorovića možda vidi i nešto što ja još uvek ne primećujem, to će već vreme pokazati” povodom ove izložbe je rekao Miša Kravcev.

Miša Mihajlo Kravcev, beogradski slikar i književnik, u poslednjih nekoliko godina imao je značajne uspehe pogotovo u inostranstvu, nastupajući na nekoliko izložbi uz najpoznatija imena svetskog slikarstva danas. Posle zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, marta 2019, koju su otvarali neki od najpriznatijih kritičara Evrope, učestvovao je na revijalnoj izložbi u palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog bijenala 2019, na velikoj izložbi u Materi, kulturnoj prestonici Evrope, Velikoj Božićnoj izložbi u Milanu, a Miša Kravcev je i jedini predstavnik naše zemlje na velikoj grupnoj izložbi „Arte Visiva e Cinema“, koja je nedavno bila održana u Veneciji kao prateći deo programa filmskog festivala, a u selekciji čuvenog italijanskog istoričara umetnosti Đorđa Grasa (Giorgia Grassa). Bio je veoma zapažen i na velikoj TV aukciji SKY TV-a, koja je o njemu pripremila i posebnu reportažu.

Od mnogobrojnih prethodnih izložbi u zemlji i inostranstvu, svakako treba istaći one u Kulturnom centru Beograda 92, kući “Đure Jakšića” 94, Velikoj sali Doma vojske Srbije, marta 2018. i onu u Stokholmu 98, tadašnjoj kulturnoj prestonici Evrope.

Slike mu se nalaze na svim kontinentima, a 2019. godine, izdavačka kuća Dereta, izdala je i veliku ilustrovanu monografiju njegovih dela.

֦21. vek je u trku i mnogo je brži od 20. Sada se ne može zidati zgrada 30 godina, praviti boja od pigmenata iz prirode, koristiti dvorski slikari da zabeleže važne ličnosti i trenutke u ovoj eri digitalne tehnologije. Mislim da su sve mrtve prirode i studijski crteži odavno nacrtani, još od Direra i Leonarda. Jedini put slikarstva danas je u onom duhu koje nijedna mašina ne može preneti i udahnuti i zato odbijam da kopiram već naslikano ili slikam po ustanovljenim šablonima, imam svoj specifičan stil, koji se možda najlakše razaznaje upravo na tim mojim plavim slikama”, kaže Miša Mihajlo Kravcev.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..