Od 22. septembra do 9. oktobra 2020. //  Galerija Doma omladine Beograda - Samostalna izložba Nikole Radosavljevića „Ubistvo sa predumišljajem“ problematizuje pitanja uticaja pojedinca na kolektivnu istoriju. Razmatrajući dijapazon opcija postavlja se pitanje da li su nezavisne odluke autoriteta stvar individualnog nagona ili su unapred određene parametrima kolektiva u kome se živi, kao i u kojoj tački društvo urušava identitet pojedinca zarad sopstvenog opstanka. Projekat sačinjavaju radovi bazirani na umetnikovim mikronarativima koji u celini ukazuje na rezultate globalnih i nacionalnih sistemskih potresa.

Reflektujući ih kroz prizmu porodičnog doma, Radosavljević pokušava da iščita ključne odluke i njihove odjeke u stvarnosti kako bi potvrdio uvrežene sociološke obrasce ponašanja i strukturiranja nacije, koristeći dom kao metaforu države sa svim njenim akterima. Ovo je prepisani scenario realnog događaja, koji se bez sumnje ponovio još nekoliko puta od tada, a evidentno će se dogoditi opet…

Nikola Radosavljević rođen je 1991. godine u Užicu. Osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, 2015. godine. Doktorirao na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi. Dobitnik je više od dvadeset različitih nagrada i priznanja.

Član ULUSa, grafička sekcija. Član ULUPUDUSa, grafičko-slikarska sekcija Član UVUUa, grafička sekcija.

Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Programi u Domu omladine Beograda se održavaju uz primenu svih mera zaštite od koronavirusa koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici. Posetioce molimo da strogo poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima. Ceremonija otvaranja izložbi i grupnih poseta neće biti u narednom periodu, Galerija DOB otvorena je za pojedinačne posete.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..