Brand New World dizajnira “Rusku nedelju kreativnosti”, kao odgovor na proglašenje 2021. godine Međunarodnom godinom kreativne ekonomije za održivi razvoj od strane UN. Ujedinjene nacije su 2021. godinu proglasile Međunarodnom godinom kreativne ekonomije za održivi razvoj, a Predsednik Rusije je odgovorio osnivanjem „Ruske nedelje kreativnosti“ (Russian Creativity Week), prvog ruskog međunarodnog festivala kreativnih industrija, koji se održao u Moskvi od 11. do 13. septembra u specijalno dizajniranim paviljonima kreativnih industrija u okviru Gorki parka, uz bogat prateći program. Programi usmereni na razvoj kreativnih industrija u regionima Ruske federacije održali su se od 7. do 10. septembra kao deo festivala. Podršku festivalu dala je i „Beogradska nedelja dizajna“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u svojoj poruci Federalnoj skupštini RF 2020. godine kao glavni vektor unutrašnje politike istakao ljudski kapital i razvoj Rusije kao socijalne države. U Rusiji je kreativno aktivan deo društva vođen zapadnim trendovima i tržišnim institucijama, posebno omladina od 25 do 35 godina, koja stvara kreativna dobra sa ekonomskim i izvoznim potencijalom. U situaciji kada investicije ruske države donose zaradu stranim posrednicima, investitorima i institucijama, koje rade sa gotovim kreativnim proizvodima i kadrovima iz Rusije, važno je sprečiti latentnu ekonomsku emigraciju najaktivnijeg dela društva, pre svega mladih ljudi. Promena trenutne situacije moguća je samo ukoliko se stvore sopstvene tržišne institucije i sistemski povežu sa predstavnicima kreativnih industrija Ruske Federacije.
 
Prvi korak ka promenama je povezivanje različitih ciljnih grupa i definisanje strategije tokom “Ruske nedelje kreativnosti”. Kako je “Beogradska nedelja dizajna” godinama pokušavala da poveže predstavnike kreativnih industrija i privrede, doprinese kulturnim i privrednim reformama i postavi temelje društvu znanja u Srbiji, osnivač i selektor festivala Jovan Jelovac je pozvan da pomogne u kreiranju festivala, ali i da u Moskvi predstavi iskustva “Beogradske nedelja dizajna” iz prve ruke.

„Želeli bismo da prva “Ruska nedelja kreativnosti” donese nove ideje društvu u formi klasične grčke agore, u kojoj se odredjuje okvir razgovora i razmene iskustava, a da odatle sve teče što prirodnije i spontanije, kao što teče pravi život. To je istovremeno i suština kreativnog procesa, i mi smo u Beogradu uspeli da napravimo malu umetnost od našeg festivala, i nesebično ćemo se potruditi da naša najbolja znanja i iskustva podelimo sa našim prijateljima u Moskvi. U svetu postoji preko 100 kreativnih i dizajn festivala najvišeg, nacionalnog nivoa, i ceo svet se raduje danu u kome se Rusija pridružuje globalnoj kreativnoj zajednici.“, naglasio je Jelovac.
 
Pogledajte predavanje Jovana Jelovac na prvoj Ruskoj nedelji kreativnosti

Organizatori su predstavili vizuelni identitet festivala za koji je zaslužna agencija Brand New World, čiji je osnivač, takođe, Jovan Jelovac.
 
“Detaljno smo analizirali kako da najbolje povežemo Moskvu i ruske regije, a istovremeno prenesemo svetu snažnu rusku poruku u kojoj pozivajuju globalnu kreativnu zajednicu da učestvuje u događaju jednako snažno koliko i lokalne ruske kreativne i poslovne zajednice. Naše rešenje brendinag “Ruske nedelje kretivnosti” predstavlja prožimanje modernog rukopisa savremenog moskovskog arhitekte Plotkina, sa kojim smo projektovali 14 paviljona kreativnih industrija unutar Gorki parka, sa autentičnom tipografijom druga dva ruska genija - Nikite Kanareva sa Altaja i Denisa Serebrjakova iz Minska.
 
Rezultat govori sam za sebe, igrajući se večitom dinamikom odnosa i čitanja ćirlice i latinice, ruskog i engelskog. U vizuelnom identitetu Brand New World-a kreiranom za “Rusku nedelju kreativnosti” Moskva ljubi regione, a Rusija svet - u činu iskrene, duboke ljubavi i kreativnog izraza”, istakao je Jelovac. Brand New World je pored logotipa festivala oblikovao i celokupnu komunikaciju, sve elemente on-line i off-line kampanjea, web-site i community app, najavne i odjavne spotove sa profilima predavača i više od 500 pratećih evenata, socijalne medije i dizajn lokacije i signalizaciju festivala.
 
Misija “Ruske nedelje kreativnosti” je ostvarivanje ekonomskog potencijala kreativne zajednice Rusije, a tome će, nesumnjivo, doprineti podrška Predsednika Rusije i institucija koji shvataju važnost povezivanja kvalitetnih brendova, vodećih mislilaca i inovativnih proizvoda sa odgovarajućom publikom.


 





<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..