Sarah Iva Vujin održaće izložbu od 31. avgusta do 9. septembra pod nazivom "Horror vacui" u Kući kralja Petra Prvog (Vase Pelagića 40, Senjak). Ovo je prva samostalna izložba perspektivne mlade slikarke Sare Ive Vujin. Cvetovi koje opisuje imaju za cilj eksteriorizaciju njenih ličnih i unutrašnjih bitaka i dijaloga. Autorka koristi poseban vid naracije, koji možemo uporediti sa horor vakui ili strahom od praznine. Ova sintagma koju je Aristotel prvi skovao, aludira na potrebu prirodnih elemenata (na primer, vode) da popune prazan prostor te stoga praznina u prirodi ne postoji. Kasnije, ovaj princip „gomilanja” i ređanja formi pojavljuje se u dekorativnoj umetnosti mnogih epoha, posebno u srednjovekovnoj, a najzastupljeniji je u likovnoj umetnosti primitivnih naroda.

U današnjoj vizuri termin bi se odnosio na problem alijenacije u savremenom društvu, na potrebu da se bude deo šire ili uže grupe, ali paradoksalno, i na strah od pustog mesta i samoće uprkos okruženosti ljudima. Svojim zrelim i vrlo upečatljivim umetničkim rukopisom slikarka daje dobar primer za to kako se put do originalosti zasniva na tradiciji.

U sklaladu sa propisanim merama u Kući je dozvoljeno prisustvo najviše do 10 posetilacas istovremeno uz nošenje zaštitnih maski i održavanja fizičke distance

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..