U VR selekciji predstojećeg 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs nalazi se pet ostvarenja. Ovogodišnjom VR selekcijom Beldocsa obuhvaćeni su imerzivni sadržaji čiji autori pristupaju virtuelnoj realnosti kao novom umetničkom mediju, koristeći sve njegove kapacitete. Svedočenja autora novih medija neretko pokazuju da je tek sa pojavom digitalnih tehnologija i ekspanzije  mogućnosti na planu slike i prostora, omogućena realizacija njihovih ideja, ohrabrivši ih da iskorače u beskrajne prostore imaginacije. U okviru VR izložbe u bioskopu Balkan, na nivou -2, biće predstavljeni autori ovogodišnjih VR radova - Jan Kounen, Ana Knežević, Milad Tangshir i Diego Kompbel - a ulaz će biti slobodan za ograničeni broj posetilaca uz obavezne prethodne rezervacije.

Jan Kounen, našoj publici poznat po kontroverznom delu “Doberman” sa Vinsentom Kaselom u glavnoj ulozi, predstaviće se na ovogodišnjem Beldocsu sa dva VR ostvarenja. “-22.7°C” je slika o radu francuskog muzičkog producenta Molekjulu, pionira “nomadske elektronske muzikeˮ. Nakon debitantskog albuma “60° 43'Nord”, za koji je proveo 34 dana na atlantskom ribolovnom kopu, odlazi na Grenland gde snima “-22.7° C”. Polazeći od udaljenog inuitskog sela, on odlazi na različita putovanja po glečerima i fjordovima, gde  koristi svoj “elektrokit za preživljavanjeˮ kako bi snimio zvukove iz okoline kao što su zavijanje vetra, glasno pucketanje duboko u arktičkom ledu i mrvica snega. Reditelj Kounen, koji već 20 godina istražuje rituale i healing metode različitih plemena u Amazoniji, u filmu “Ajavaska – Kosmičko putovanje” (Ayahuasca – A Kosmik Journey) pruža vizionarsko iskustvo u carstvu lekovitih biljaka koju vodi domorodački tradicionalni iscelitelj Šipibo u amazonskoj prašumi. Ovo ushićujuće iskustvo je putovanje kroz jednu od najtajanstvenijih duhovnih praksi na planeti. Pored predstavljanja svoja dva rada, Kunen će održati i masterklas kao deo programa Beldocs akademija.

“Nastanjena kuća” (The Inhabited House) Argentinca Dijega Kompela Argentine je kratka dokumentarna, s ljubavlju stvorena, oda kući bake i deke autora, koja pruža topao uvid na porodični život tokom vremena i generacija. Kroz VR tehnologiju, reditelj nas uvodi u intimno okruženje dnevne sobe i trpezarije svojih predaka.

“Voiding the Void” Ane Knežević, umetnice iz Beograda koja živi i radi u Njujorku, prvi put će biti prikazan u Srbiji u fizičkom prostoru. Reč je o HTC Vive VR instalaciji kroz koju gledaoci prolaze, istražujući oblike i zvukove izdaleka i iznutra. Ovo putovanje izaziva suptilne promene koje gledaocima otvaraju nove poglede na virtuelni prostor u kome se nalaze i na svet u koji se vraćaju.

Italijanski “VR Free” Milada Tangšira istražuje prirodu zatvorskih prostora prikazujući svakodnevni život u zatvoru u Torinu/Italija. Film beleži reakciju nekoliko zatvorenika tokom kratkih susreta sa imerzivnim video-zapisima života izvan zatvora.

Pokazatelj da je Beldocs ozbiljno počeo da se razvija u pravcu savremenih inovativnih tehnologija je i činjenica da Beldocs Akademija, profesionalni program za usavršavanje međunarodnih filmskih projekata koja se svake godine održava u okviru međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog filma Beldocs, ove godine u fokus stavlja VR/AR projekte u razvoju. Glavni predavač je Vitomir Jevremović, dobitnik brojnih priznanja za doprinos razvoju digitalnih tehnologija i osnivač DIGITAL MIND kompanije koja se bavi produkcijom digitalnih sadržaja i interaktivnih instalacija u sferi digitalne komunikacije. Masterklas će održati Jan Kounen, čuveni francuski reditelj i pionir VR-a. U specijalnom obraćanju, Stefania Casini italijanska VR autorka će podeliti iskustva u vezi sa finanasiranjem, distribucijom i prikazivanjem VR sadržaja. Članovi tima FDU laboratorije, Branko Sujić, Mirko Stojković, Pavle Dinulović i Jovana Karaulić će predstaviti rad i aktivnosti FDU laboratorije i podeliti sa nama svoja iskustva. Tročlani međunarodni žiri, koji čine Stefania Casini (VR autorka, IT), Branko Sujić (vanredni profesor na FDU, SRB) i Stephane Malagnac (Sunny Side of the Doc/FR), doneće odluku o najboljem projektu, a pokrovitelj nagrade od 1.500 EUR je Filmski centar Crne Gore.

U bogatom programu Beldocs festivala, koji će se održati u Beogradu od 3. do 10. septembra, a koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA potprogram, biće prikazano više od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Ambasada Holandije, fondacija Heinrich Böll Stiftung, Norveška ambasada, Italijanski kulturni centar, Austrijski kulturni forum, Gete Institut, Ambasada Švajcarske, Francuski institut, AC/E (Accion Cultural Espanola), Ambasada Izraela, Ambasada Slovenije, Norveški filmski institut, Slovenački filmski centar i Filmski centar Crne Gore.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..