Izožba slika Tanje Nikolajević Veselinov pod nazivom „Bila sam ovde – Vidljivo/nevidljivo” biće otvorena u Galeriji ULUS (ul. Knez Mihajlova 37, Beograd) od 21. avgusta 2020. Slikarka pejzažne orijentacije Tanja Nikolajević Veslinov je na domaćoj likovnoj sceni prisutna od sredine osamdesetih kada je diplomirala na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Iste godine (1984) je priredila prvu samostalnu izložbu i od tada do danas zadržala je izložbeni kontinutet. Na izložbi „Bila sam ovde – Vidljivo/nevidljivo” prezentovane su slike nastale u poslednjih pet godina i one u potpunosti potvrđuju Tanjino slikarsko ubeđenje.

Ona je odnegovala prepoznatljiv stil koji odlikuje širok, gestualan potez, vizuelna ritmičnost i hromatsko sazvučje. Nasuprot onima koji teže mistifikaciji svoga dela i na taj način objašnjavaju i proces njegovog nastanka, Tanja Nikolajević Veselinov apstrahuje prizor i približava ga sopstvenoj lirskoj prirodi. Senzacija iz realnog i doživljenog sveta je transponovana na platno kroz prizore čiji identitet samo ona zna. Njoj je motiv povod da naslika određenu koncepciju svog doživljaja. Svodeći formu do nivoa pejzažne prepoznatljivosti, ona gradi likovnu priču koncipirajući je na isprepletenim ritmičnim površinama koje kreiraju novu umetničku stvarnost. Zainteresovana za odnose masa i linija ova slikarka postiže efekat neposrednosti i svežine postupka upravo kolopletom linearnih ritmova i koloristički zvonkih površina. Sve to kompozcijama daje snažno slikarsko osećanje bez suvišne retorike.

Rođena u Beogradu 1959. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u   Beogradu 1984. godine na odseku Slikarstvo u klasi prof. Stojana Ćelića i prof. Milice Stevanović. Boravila je na poststudijskim usavršavanjima u New York-u, Madridu i Parizu. Član je ULUS-a od 1986. godine, od 2013. član ULUPUDS-a, bila je član umetničkog saveta ULUS-a. Dobitnik je osam internacionalnih nagrada za slikarstvo. Učestvovala je na mnogim humanitarnim aukcijama slika i organizator je likovnih, slikarskih i edukativnih radionica za decu i odrasle, saradnik Biblioteke grada Beograda i likovni saradnik Prijatelja dece Zvezdare. Takođe, autor je brojnih recenzija i stručnih tekstova, učestvovala je na mnogobrojnim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Priredila je dvadeset osam samostalnih izložbi (slike i crteži) i preko 200 kolektivnih izložbi u Srbiji, Mađarskoj, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Bugarskoj, Izraelu, SAD i Makedoniji. Živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnik.

Izložba traje do 06.09.2020.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..