Otvaranje izložbe TALASI je zakazano za 14. avgust 2020. od 19 do 21 časova. Konak kneginje Ljubice (Ulaz iz ulice Kralja Petra). Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Najviše 5 osoba u izlagačkom prostoru. Najviše 30 osoba u bašti. U slučaju prisustva više od 30 osoba neophodno je sačekati na ulazu. Hvala na razumevanju. Izložba se realizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda. „TALASI“ - Lebdeća instalacija u prostoru sačinjena je od dvanaest fotografija metarskog formata s prizorima pejzaža Deliblatske peščare. Proteže se u formi talasa zamračenim galerijskim prostorom, a svaki posetilac osvetljava rad baterijskom lampom čime se postiže nestalnost doživljaja celine i detalja.

Na fotografijama su rađene intervencije u vidu tkanja žicom i vunicom čime se fotografski pejzaž proširuje na trodimenzionalni prostor, takoreći pejzaž „ulazi” u prostor i osvaja posmatrača ili, bolje reći, učesnika u pejzažu. Intervencije na pejzažu prirodan su nastavak motiva na fotografiji, akcentuju ga i oživljavaju. Posmatrač/učesnik pozvan je da slobodno dodiruje pejzaž i sve njegove artefakte s upozorenjem da može biti povređen (oštrinom žice), baš kao i u realnom pejzažu.

Kroz ovu instalaciju preispitujem mogućnost „prenošenja” pejzaža izvan njegove realnosti i promene percepcije s uobičajenog posmatranja na čulni doživljaj kroz lični/privatni pogled posmatrača omogućen parcijalnim gledanjem rada u tmini galerije. Pejzaž predstavlja poslednje utočište čoveka i ovom instalacijom podsećam gledaoce na njihovo poreklo, na vezu s prirodom, potrebu za dodirom i emocijom koju proizvodi.

Repetitivnost fotografija (u sličnosti motiva koji je na njima prikazan) odvraća gledaoca od tradicionalnog gledanja jedne fotografije kao ultimativnog doživljaja i usmerava ga ka sagledavanju celokupnog doživljaja baš kao u prirodi gde, pored vizuelnog, doživljaj gradimo na zvuku, mirisu i dodiru. Umesto zvuka prirode, instalaciju prati zvučna improvizacija muzičara i dizajnera zvuka Marka Jevtića koja će nastati na samom otvaranju izložbe kao refleksija odnosa publike i samog rada.

Ovaj rad deo je istraživačkog procesa u okviru doktorskih umetničkih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ivana Tomanović rođena je 1971. godine u Novom Sadu. Magistrirala je na Akademiji za film i televiziju (FAMU) u Pragu - odsek  fotografija. Od 2001. do 2015. godine radila je kao urednik u časopisu za kulturu fotografije - ReFoto (Beograd). U zvanju redovnog profesora predaje fotografiju na Akademiji umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu i na Akademiji umetnosti, Alfa univerzitet u Beogradu. Nјen fotografski rad pretežno je posvećen subjektivnom istraživačkom radu kroz oblasti dokumentarne fotografije i iscenacije.

Izložba traje do 28. avgusta 2020.

Ulaz je slobodan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..