Videomedeja najavljuje i započinje razvoj velike Videomedeja Video Art Biblioteke. 25 godina priznanja i poštovanja našeg Udruženja jesu temeljna osnova od koje polazimo i imamo sada tu privilegiju da možemo da napravimo ovako nešto izuzetno, što nema niko u Evropi a verovatno i šire. Sa ovim projektom, Novi Sad postaje svetska prestonica video umetnosti. U petak, 15. 5. 2020. godine u 18h na svakih 15 minuta počeće objavljivanje videa i u prvoj fazi biće omogućeno besplatno gledanje preko 100 video radova na sajtu i na fejsbuku Videomedeje: ovde & ovde

Online Videomedeja Video Art Biblioteka biće podeljena u više kategorija. Na internetu pod pretragama videa naiđete na more nečega što nema apsolutno nikakve veze sa umetnošću i daleko je od onoga što tražite. Značaj ove Biblioteke tj. ovih videa će biti u tome što su oni već odabrani od strane stručnjaka iz oblasti savremene umetnosti na osnovu visokih kriterijuma.  Prioritet će imati radovi koji su prošli selekciju tokom prethodnih godina i kvalitetom su ušli u Takmičarsku selekciju festivala Videomedeja. Jednu od važnih kategorija će činiti nagrađeni i pohvaljeni radovi na Videomedeja Festivalima tokom ovih 25 godina.
 
Ovo je tek početak i trebaće puno vremena da se napravi velika baza podataka sa video radovima, ali sa vremenom će sigurno prerasti u sjajnu biblioteku video umetnosti koja će postati platforma za obrazovanje i promociju video umetnosti kao i njihovih stvaraoca.
 
Projekat je nastao kao potreba da se svetski umetnički radovi video arta i digitalnih medija zaštite, sačuvaju i šire svoju vidljivost na najbolji i najsavremeniji način putem internet platformi koje su dostupne svima. Za video umetnost i nove medije se još nedovoljno zna ili im se ne pridaje adekvatan društveno-kulturni značaj. Na ovaj način stvara se polje za podrobnije upoznavanje, proučavanje i preispitivanje teorije, zaštite i distribucije video umetnosti i novih medija. Videomedeja VAL je neophodna kako bi se publika bolje upoznala sa video umetnošću koja nije dostupna pri prvoj pretrazi.

Videomedeja VAL je veoma značajna jer širi vidljivost i značaj video arta i prema donatorima i sponzorima što će razultirati lakšem finansiranju budućih video produkcija.

Učešće u Videomedeja VAL pružiće vam priliku za: veću vidljivost na domaćem i na međunarodnom nivou; da upoznate potencijalne koproducente ili producente, agente prodaje, finansijere, distributere i emitere; da dobijete priliku da učestvujete u programu renomiranih festivala širom sveta.
 
Online Videomedeja Video Art Biblioteka bi se svake godine ažurirala sa novim radovima iz takmičarke selekcije Videomedeje i putem prijava umetika koji nisu deo Festivala.
Umetnici koji nisu učestvovali u festivalskom programu takođe mogu postati deo Videomedeja Video Art Library ali je neophodno da ispune formular http://videomedeja.org/agreement-video-art-library/?lang=en i doniraju minimalni iznos od 10 eura.
 
Pratite razvoj Video Art Biblioteke na internet platformama Videomedeje. Za bolji interfejs pri gledanju, za lakši preged i pretragu videa preporučujemo da koristite naš sajt
 
Veliko hvala svim umetnicima koji su deo Videomedeja Video Art Biblioteke i što na taj način doprinose životu i razvoju video umetnosti na internet sceni.
 
Međunarodni video festival VIDEOMEDEJA je osnovna aktivnost udruženja VIDEOMEDEJA. Ova u potpunosti neprofitna manifestacija održava se svake godine u trajanju od nekoliko dana. Festival se sastoji od takmičarskog programa i različitih pratećih programa koji se, u zavisnosti od trenutne produkcije i koncepcije, dešavaju u Novom Sadu.
Program se fokusira na umetničke projekte koji koriste video i nove medije za umetničko izražavanje i komunikaciju, a imaju široku paletu žanrova i oblika koji kombinuju slike i zvuk, naprednu komunikaciju, objekte, u simbiotičkom ili avangardnom stilu.
 
* Video-umetnost (lat. videre=videti) je umetnička forma u kojoj je elektronski generisana slika osnovni element.
 
"Video-umetnost se pojavila tokom kasnih 1960.-tih godina kao vrsta novih medija u okviru likovnih umetnosti kao pojam koji označava varijacije i forme u videu i video instalacijama. Video-umetnost može imati mnogo formi: snimci koji se emituju, instalacije koje se gledaju u galerijama ili muzejima; radovi  koji se izvode online, plasirani kao video trake ili DVD; ili performanse koje spjajau jedan ili više televizijskih setova, video monitora, i projekcija, prikazujući uživo ili snimljene slike i zvukove.

Video-umetnost je nazvana po originalnoj video kaseti, koja je bila najčešće korišćena tehnologija za snimanje 1990.-tih. Sa napretkom digitalne opreme za snimanje, mnogi umetnici su počeli da istražuju digitalnu tehnologiju kao novi način izražavanja.

Jedna od ključih razlika izmedju video-umetnosti i bioskopa je ta što se video-umetnost ne oslanja nužno na mnoge konvencije koje odredjuju bioskop. Video-umetnost ne mora da angažuje i zapošljva glumce, može biti bez dijaloga, ne mora imati uočljivu radnju ili se pridržavati bilo koje druge konvencije koja generalno definiše pokretne slike kao vid zabave. Ova razlika razdvaja video-umetnost od bioskopskih podkategorija kao što su avangardni bioskop, kratkometražni film ili eksperimentalni film. (Wikipedia, the free encyclopedia).


<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..