Galerija fresaka će u četvrtak 08.09. biti domaćin predavanja „Fragmenti fresaka. Problem sklapanja ulomljene slike“ Predavanje  će održati mr Bojan Popović, rukovodilac Galerije fresaka u Beogradu, sa početkom u 18 časova.




Za sve posetioce Narodnog muzeja ulaz će biti besplatan od 6. do 13. septembra. Jedna od najlepših izložbi o srednjovekovnoj umetnosti „Studenica- osam vekova slikarstva“ postavljena  je u Galeriji fresaka, za koju treba napomenuti da je jedan od retkih izložbenih prostora pristupačnih osobama sa invaliditetom. Posetioci će biti u mogućnosti da, po izuzetno povoljnim cenama, kupe monografije, kataloge zbirki i izložbi, časopise i zbornike radova objavljene u izdanju Narodnog muzeja.

Pored ovih događaja posetioci Narodnog muzja imaju prilike da uživaju u stalnoj postavci Muzeja Vuka i Dositeja. Ovo zdanje je najstarija sačuvana stambena zgrada u Beogradu, jedina ovog tipa na čitavom Balkanu. U prizemlju zdanja u Gospodar Jevremovoj ulici smeštena je stalna postavka posvećena Dositeju sačinjena od prvih izdanja njegovih knjiga, prepiski, portreta i skulptura. Na spratu se nalazi postavka posvećena Vuku Karadžiću koju čine njegovi lični predmeti kao i oni koji su pripadali njegovoj porodici i pre svega njegovoj kćeri Mini. Postavka upotpunjena touchscreen informativnim pultom omogućiće zainteresovanim posetiocima da zavire u prostor muzejskog depoa, upoznajući se sa delom kolekcije koja nije izložena na stalnoj postavci.

Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će Narodni muzej u Beogradu uzeti učešća u realizaciji manifestacije DANI EVROPSKE BAŠTINE, organizujući, uz redovne programe, edukativne sadržaje koji upotpunjuju naša znanja ali i pružaju uvid u muzejsku delatnost.
U Atrijumu Narodnog muzeja u subotu 10.09. biće organizovano predavanje „Veličanstveni bronzani krater – dar s juga“, koje će održati Vera Krstić, viši kustos Grčko-helenističke zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Predavanje počinje u 18 časova.

U prostoru Atrijum Narodnog muzeja za posetioce je otvorena izložba „Italija i restaruracija veličanstvenog kratera. Blago kneževskih grobnica Narodog muzeja“, koja upotpunjena pomenutim predavanjem pruža neverovatan uvid u praistorijsko nasleđe ali i ilustruje tehnike brige o istom.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..