vahidaSerija radionica pod nazivom Istorije u raspravi bave se 'kupusanjem' udžbenika sa raznih teritorija bivše Jugoslavije izdatih onda i posle, sa ciljem upoređivanja raznih perspektiva na zajedničku istoriju kroz vreme i prostor.
Od jugoslovenskih ratova 1990ih i formiranja novih država u regionu raspala se i ideja o zajedničkoj istoriji. Ona je sada isparcelisana na različite verzije (ili narative) koji se koncipiraju iz zasebnih perspektiva ovih novokonstituisanih država često ulazeći u konflikt jedne sa drugima po pitanju kako su se određeni događaji u istoriji odigrali.

Kroz predavanja i diskusije otvaraju se pitanja: Kako se mozemo baviti događajima iz bliže ili dalje prošlosti koje nismo imali prilike lično da iskusimo? U kakvoj sprezi se nalaze zvanična verzija istorije i kolektivni identiteti? Možemo li posmatrati istorijske tekstove u kontekstu narativne literarne forme? Da li se istina komponuje iz različitih perspektiva ili postoji samo jedna istina o tome kako su se događaji u pošlosti odigrali? Kako se očituju mehanizmi kojim se istorijske naracije koncipiraju iz perspektiva vladajućih sistema i politika?
Vahida Ramujkić





Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA predstavlja javni forum u okviru kog publika, heterogena grupa ljudi svedena na najmanji zajednički činilac u odnosu na umetničko delo, dakle – svi mi, uz pomoć moderatora, iznosimo i međusobno preispitujemo mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se “razmišlja naglas”, da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.

Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o savremenoj umetnosti koja nastaje ovde i sada.

Razgovor o projektu Vahide Ramujkić je sedamnaesta diskusija.

Sve diskusije se zvučno snimaju. Priređeni audio snimci diskusija održanih u toku jeseni 2010.g. emitovani su u toku februara i marta meseca na II programu Radio Beograda – RTS. Ovi audio snimci mogu da se preslušaju i na Internet adresi foruma http://razgovori.wordpress.com.




UMETNIK KAO PUBLIKA Forum :: publika o radovima vizuelne umetnosti
Koncepcija i realizacija projekta – Mg Boba Mirjana Stojadinović
Produkcija projekta –Udruženje umetnika DEZ ORG
Partner projekta –Kulturni centar REX
Projekat je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..