U ponedeljak 14. januara 2019. godine, otvara se izložba Zid plača/ Više od nadrealizma, više od zenitizma, umetnika i istoričara umetnosti Dragana Srdića. Poznat kao autor koji ne izlaže često i razvija svoje projekte dugo i studiozno, Srdić za Gradsku galeriju priprema dva projekta čija će korelacija pretvoriti prostor galerije u jednu in situ instalaciju. Srdić je poznat na lokalnoj umetničkoj sceni kao autor koga posebno interesuje rekontekstualizacija i revalorizacija predmeta pronađenih na otpadu, zbog toga ga je ovdašnja štampa predstavljala i kao umetnika sa buvljaka.

Međutim, Srdić je selekcijom predmeta sa otpada uspeo da pošalje jasne poruke i prikaže na koji način je odbačeno socijalističko nasleđe Jugoslavije, pokazujući šta je sve pronašao na otpadima. Najpoznatiji takav rad pod nazivom Pala zvezda, zamisli želju, izložen na ULUSOVOJ izložbi u paviljonu Cvijeta Zuzorić, nagrađen je a zatim otkupljen za Muzej grada Beograda. U pitanju je zvezda skinuta sa Predsedništva Srbije posle petooktobarskih promena, koju je Srdić kupio na otpadu kao staro gvožđe. Tri stupnja ove zvezde: spomenik-staro gvožđe-nagrađeni umetnički rad, ilustruju sudbinu spomeničkog nasleđa u doba političkih previranja.

Srdić je izlagao na nekoliko izdanja Oktobarskih salona, a poznate su njegove dve izložbe Čas anatomije u Kulturnom centru Beograd i Josip Broz Tito 1980 – 2006, za koje je komponovao instalacije od oskrnavljenih bisti Josipa Broza Tita. Istoričarka umetnosti Lidija Merenik ovaj Srdićev projekat nazvala Autodestrukcija istorije (umetnosti).

Za Kulturni centar Grad, Srdić sprema dva projekta, koja se na različite načine bave imenima, njihovom promenom, brisanjem iz istorije te nasilnim sklanjanjem sa društvene scene. Po svojoj prirodi interaktivna, ova instalacija će navoditi posetioce na obrisane stranice istorije, na brisanje pojedinih značajnih imena iz kolektivne memorije, njihovim sklanjanjem iz svakodnevice.

Izložba Zid plača/ Više od nadrealizma, više od zenitizma, biće otvorena do 27. januara, svakog dana od 14 do 20 časova.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..